Prima ediție a Competiției WorldSkills de Gastronomie Sustenabilă organizată în România, a avut loc în data de 26 aprilie 2024 și s-a desfășurat în Timișoara. Competiția a fost dedicată elevilor și profesorilor din învățământul profesional și tehnic care au studiat la clasă după Curriculumul dezvoltat în cadrul programului Educație pentru Gastronomie Sustenabilă, și care excelează în acest domeniu.
”La Carrefour România, susținem cu entuziasm inițiativele care promovează excelența în gastronomie, educația pentru reducerea risipei alimentare și angajamentul constant în protejarea mediului înconjurător. Apreciem dedicarea și creativitatea tuturor participanților în crearea preparatelor culinare durabile și delicioase, precum și utilizarea pasiunii lor pentru gastronomie în contribuția la modelarea unui viitor sustenabil în domeniu. Experiența de a fi parte din juriu a fost cu adevărat memorabilă, iar calitatea gusturilor, a aromelor, a texturilor și a combinațiilor inovatoare de ingrediente au evidențiat nivelul înalt de pregătire și aspirația la progres a tinerilor bucătari,” a declarat Ștefan Urziceanu, Head of CSR, Carrefour România.
Competiția le-a oferit tinerilor oportunitatea de a-și demonstra abilitățile și cunoștințele dobândite, fiind provocați să soluționeze într-un timp predefinit probe practice de concurs: realizarea a trei preparate – antreu, fel principal și desert, dar și să dea dovadă de gestionare corectă și sustenabilă a produselor, reciclarea corectă a deșeurilor și gândirea critică.
”Astfel de competiții de meserii sunt esențiale pentru promovarea formării profesionale și pentru atragerea tinerilor către învățământul profesional și tehnic. Am văzut entuziasmul și implicarea elevilor participanți – dovadă că pe piața muncii vor intra curând tineri bine pregătiți profesional”, a declarat Dalia-Maria Mircea-Dărămuș, Director al CNDIPT – Centrului Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic.
Pentru al doilea an consecutiv, Carrefour România și Fundația WorldSkills România implementează proiectul Educație pentru Gastonomie Sustenabilă, o inițiativă ce urmărește dezvoltarea și implementarea în școli a unei noi discipline de studiu privind reducerea risipei alimentare, prin gătit și consum responsabil. Prin acest parteneriat se dorește dezvoltarea unei noi generații de profesioniști în domeniul gastronomiei sustenabile. Noua disciplină îmbină noțiuni teoretice cu sesiuni de practică în cadrul restaurantelor și firmelor de catering partenere.
Jurnal de Sustenabilitate
Publicația care se concentrează pe dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri din România.
articole recomandate