În contextul unui interes global crescut pentru soluții de sustenabilitate, compania clujeană PROMELEK XXI, unul dintre principalii jucători ai pieței locale de echipamente electrice, parte a grupului spaniol Elektra, anunță extinderea inițiativelor sale pentru eficiență energetică.  

Promelek XXI își propune să capitalizeze pe oportunitățile din programele PNRR și AFM, punând accent pe soluțiile de încărcare pentru vehicule electrice și sisteme fotovoltaice adaptate nevoilor industriale. Aceste inițiative sunt așteptate să genereze o creștere a cifrei de afaceri pe segmentul soluțiilor verzi cu peste 25%. 

Observăm un interes tot mai mare din partea clienților pentru soluțiile noastre de eficiență energetică și soluțiile verzi. În 2024, ne propunem să consolidăm această direcție și să aducem contribuții semnificative la tranziția către o economie mai sustenabilă și mai eficientă, în contextul în care estimăm că piața de profil se ridică la cca. 100 de milioane de euro”, a declarat Remus Hațegan, CEO al Promelek XXI. 

Potivit Promelek XXI, în acest moment numărul stațiilor de încărcare pentru vehicule electrice pe teritoriul național este de 270, cu proiecții care estimează o creștere la cel puțin 650 de unități până în 2026. De asemenea, cererea pentru soluții de încărcare electrică este în ascensiune, anticipându-se o accelerare în 2024, odată cu implementarea programului Electric Up 2, finanțat de stat.  

În România, potențialul pentru dezvoltarea infrastructurii de încărcare a vehiculelor electrice este semnificativ, pe măsură ce țara aspiră să atingă obiectivele Uniunii Europene privind cota de vehicule ecologice. În acest context, se preconizează o creștere a investițiilor din partea statului, prin intermediul subvențiilor și programelor de finanțare dedicate. Piața stațiilor de încărcare ecologice se află la începuturile sale în România, anticipându-se o expansiune notabilă în următorii trei ani”, susține Remus Hațegan. 

În ceea ce privește soluțiile fotovoltaice, piața globală, dar și cea locală, continuă să înregistreze o creștere exponențială, alimentată de cererea tot mai mare pentru surse de energie regenerabile și de inițiativele guvernamentale de a reduce emisiile de carbon. În România, adoptarea tehnologiilor fotovoltaice este stimulată de subvenții și de obiectivele stricte privind sustenabilitatea, care încurajează atât consumatorii individuali, cât și industriile să investească în sisteme de energie solară. Prognozele indică o dublare a capacităților instalate de panouri solare în următorii cinci ani. 

Industria producătoare reprezintă unul dintre segmentele cu cel mai mare potențial de adoptare a soluțiilor verzi, iar compania noastră este pregătită să răspundă nevoilor acestui sector. Colaborând cu clienții pentru implementarea unor soluții personalizate de eficiență energetică, ne angajăm să contribuim la reducerea amprentei de carbon și la creșterea sustenabilității în procesele industriale. Ne dorim să fim în continuare un partener de încredere pentru clienții noștri în adoptarea practicilor sustenabile”, a încheiat reprezentantul companiei. 

PROMELEK XXI și-a început activitatea în 1996, în Cluj-Napoca, sub denumirea Promod, oferind soluții complete pentru instalații electrice de joasă şi medie tensiune și o gamă completă de servicii tehnico-comerciale și logistice. Din anul 2011 Promod a devenit parte a grupului Elektra din Spania, unul dintre cei mai prestigioși jucători pe piața internațională de instalații și echipamente electrice, iar în anul 2016 compania și-a schimbat denumirea în cea actuală.