Peste 100 de elevi de la două licee cu profil tehnologic din București și județul Ilfov vor beneficia de consiliere în carieră prin proiectul Career Bus. Desfășurat de Școala de Valori, coordonat de AVE (Asociația pentru Valori în Educație) și sprijinit de Apa Nova București, proiectul își propune să le ofere participanților îndrumare în legătură cu parcursul profesional, dar și sprijin pentru construirea unei cariere în care meseria aleasă de ei să fie în concordanță cu abilitățile personale.

Proiectul Career Bus vine ca o soluție la o realitate cu care ne confruntăm pe piața forței de muncă din țara noastră. România are cea mai ridicată rată de părăsire timpurie a școlii din Uniunea Europeană, respectiv 15,3% în anul 2021 față de 9,7% media Uniunii Europene. Potrivit „Raportului de țară pentru România 2022”, 18% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 15-24 de ani nu urmează o formă de studiu sau nu sunt angajați. Aceste date subliniază necesitatea implementării în liceele tehnologice a unor proiecte educaționale care să pună accent pe calitatea educației și pe consiliere în carieră pentru ca elevii să conștientizeze că a învăța o meserie pentru care există cerere pe piața forței de muncă este în avantajul lor.

”Capacitatea de adaptare la circumstanțele contemporane în schimbare, de a accepta provocările cotidiene, de a analiza eșecurile și de a le integra în activitatea proprie pentru a reînvăța, va permite tinerilor să se dezvolte atât personal, cât și educațional sau după caz, profesional”, a declarat Silvia Bogdan, președinte Școala de Valori.

”Career Bus este un demers prin care ne dorim să venim în sprijinul elevilor și să îi ajutăm să se descopere și să fie conștienți de alternativele de pe piața forței de muncă. Prin acest proiect aducem împreună expertiza Școlii de Valori pe partea de consiliere în carieră a tinerilor și perspectiva de angajator Apa Nova București, pentru ca elevii participanți să beneficieze de un traseu educațional potrivit carierei și meseriei dorite, dar și conectat la realitatea pieței”, declară Andreea Nistor, Director Executiv AVE.

”Provocările de pe piața forței de muncă ne arată că este nevoie de viitori specialiști bine pregătiți care și-au ales un parcurs profesional pornind de la abilitățile și aspirațiile lor, care văd meseria ca parte integrată dintr-un viitor mai bun. Acesta este și motivul pentru care sprijinim proiectul Career Bus. În plus, le oferim tinerilor incluși în program oportunitatea de a interacționa cu angajați din cadrul companiei noastre, care practică meserii specifice domeniului nostru de activitate pentru a putea afla direct de la ei ce înseamnă să ai o carieră într-un domeniu și o meserie care ți se potrivește”, declară Irina Munteanu, Apa Nova București.

Proiectul Career Bus se desfășoară în perioada octombrie 2023 – mai 2024, timp în care vor fi organizate 6 module educaționale. În cadrul lor, elevii vor participa la ateliere de orientare vocațională ce includ chestionare, bord-games și step-ups cu ajutorul cărora elevii își pot descoperi aptitudinile și posibilitățile de dezvoltare a parcursului educațional și de carieră.