La nivel național, datele statistice arată că 40% dintre copii trăiesc în sărăcie extremă, 13,8% dintre elevii de clasa a VIII-a nu merg la liceu, iar 4 din 10 elevi au nevoie de intervenții individualizate pentru a corecta lacunele educaționale. Gradul de absolvire a școlii și ratele de abandon școlar sunt, de asemenea, corelate cu ratele sărăciei, mulți copii din familii defavorizate abandonează școala undeva între clasa a IV-a și a VIII-a.

În acest context, Organizația Umanitară CONCORDIA și PEPCO România au dat startul proiectului „Educație pentru toți copiii“, cu scopul de a sprijini copiii din medii vulnerabile prin oportunități de educație și activități care să le dezvolte abilitățile. Proiectul s-a desfășurat pe o perioadă de 12 luni, în șase dintre locațiile Organizației Umanitare CONCORDIA din Odobești (județul Dâmbovița), Ploiești și Ariceștii Rahtivani (județul Prahova).

Prin acest program, cei 156 de copii au primit sprijin educațional și rechizite, îmbrăcăminte și încălțăminte pentru începutul noului an școlar. Copiii au participat la acțiuni de educație non-formală și de timp liber, la activități sportive, artistice, sesiuni de lectură, ateliere de pictură și decorațiuni. În timpul vacanței de vară, toți copiii au mers în tabere sau excursii.

Începând cu luna octombrie 2023, parteneriatul cu PEPCO România va continua cu noul proiect “Educație pentru toți copiii, Ediția 2”, care va oferi șansa la o viață mai bună unui număr de 145 de copii.

Educația copiilor din medii vulnerabile este deosebit de importantă, deoarece acești copii sunt adesea mai expuși riscului de a rămâne în urmă din punct de vedere educațional și social. Accesul la educație este o primă măsură esențială. Asigurarea accesului copiilor vulnerabili la educație de calitate și la un program preșcolar de calitate poate face o diferență semnificativă în dezvoltarea lor ulterioară. Educația este singura cale prin care reușim să rupem sărăcia intergenerațională”, declară Diana Certan, Director Executiv Comunicare și Fundraising CONCORDIA România.