Sustenabilitatea este o preocupare și pentru industria de bijuterii. Inclusiv producătorii de bijuterii scumpe, care nu se pot abține să nu utilizeze pentru ambalaje cutii luxurioase și scumpe, fapt totuși de înțeles având în vedere că nu poți comercializa o bijuterie de sute sau mii de euro într-o cutie mică și neatractivă din carton reciclat. În schimb, pot face modificări la materia primă utilizată, iar îmbunătățirile în ceea ce privește sustenabilitatea sunt substanțiale. 

Producătorul danez de bijuterii Pandora, cel mai mare brand de bijuterii din lume, a anunțat că va renunța complet la aur și argint nou și va utiliza doar metale reciclate. Schimbarea reduce semnificativ emisiile de gaze cu efect de seră, deoarece mineritul necesită mai multă energie și resurse decât reciclarea. Amprenta de carbon a argintului reciclat este de o treime în comparație cu argintul extras, în timp ce reciclarea aurului emite mai puțin de 1% din emisiile de carbon din extracția aurului nou. Prin aprovizionarea cu metale reciclate, Pandora reduce emisiile cu aproximativ 58.000 de tone de CO2 pe an. Acest lucru este similar cu consumul anual de energie electrică a 11.000 de case sau cu conducerea a 6.000 de mașini în întreaga lume.

Pandora achiziționează anual aproximativ 340 de tone sau argint și o tonă de aur, iar lanțul de aprovizionare a generat 264.000 de tone de CO2 în 2022, care a vândut 103 milioane de obiecte de bijuterie.

„Metalele prețioase pot fi reciclate pentru totdeauna fără nicio pierdere a calității. Argintul extras inițial cu secole în urmă este la fel de bun ca nou, iar reciclarea îmbunătățită poate reduce semnificativ amprenta climatică a industriei de bijuterii”, a declarat CEO Alexander Lacik.

Argintul și aurul sunt cele mai folosite metale prețioase în bijuteriile Pandora. În 2020, Pandora și-a stabilit obiectivul de a procura 100% argint și aur reciclat până în 2025, iar acum compania a atins această etapă mai devreme decât se aștepta – până la sfârșitul anului 2023 – datorită angajamentului puternic din partea furnizorilor săi.

Toți furnizorii au fost nevoiți să își schimbe operațiunile doar la materiale sursă care sunt certificate reciclate conform Lanțului de custodie al Consiliului de bijuterii responsabil, unul dintre cele mai stricte standarde din industrie. Pentru mulți, acest lucru a introdus noi procese și echipamente pentru a asigura segregarea completă a metalelor extrase și reciclate de-a lungul întregului lanț de aprovizionare, inclusiv sortarea, topirea și fabricarea. Peste 100 de angajați Pandora au fost implicați în munca de tranziție.

Permițând timp pentru epuizarea inventarului existent de metale, Pandora se așteaptă că va realiza toate bijuteriile noi cu argint și aur 100% reciclat din a doua jumătate a anului 2024. În 2023, 97% din argint și aurul obținut pentru bijuteriile Pandora a fost reciclat.

Pandora, produce bijuterii în două fabrici din Thailanda și construiește încă o fabrică în Vietnam. Și alți producători mari de bijuterii, precum Monica Vinader și Missoma declară că folosesc argint și aur reciclat în procent de 100%.

Astăzi, mai puțin de 20% din aprovizionarea mondială cu argint provine din surse reciclate, de obicei din electronice aruncate, bijuterii vechi, argintărie, resturi de fabricație și alte deșeuri din industrie. Odată colectat, argintul reciclat trece printr-un proces de rafinare în care impuritățile sunt îndepărtate, iar metalul este turnat pentru a fi utilizat din nou.