ROCA Industry, holdingul românesc de companii de materiale de construcții, pilon strategic deținut de ROCA Investments, listat pe piața principală a BVB cu simbolul ROC1, a făcut public al doilea Raport de Sustenabilitate, realizat în conformitate cu Standardele GRI.

Conform raportului, companiile din portofoliul ROCA Industry au avut în desfășurare în 2023 multiple proiecte cu focus pe componenta ESG. Printre aceastea se numără stabilirea unei strategii și a unor obiective de sustenabilitate, realizarea unei analize de riscuri climatice conform cadrului internațional TCFD (Task Force On Climate Related Financial Disclosures), precum și analizarea emisiilor de gaze cu efect de seră conform domeniilor de aplicare 1 și 2 (emisii generate direct și indirect de activitatea companiilor din holding). Totodată, la finalul anului 2023 ROCA Industry a demarat procesul de analiză a emisiilor indirecte, conform domeniului de aplicare 3 (emisii care apar în lanțul valoric din surse externe companiilor – furnizori, parteneri etc).

Potrivit Raportului de Sustenabilitate al ROCA Industry, aferent anului 2023, indicatorii amprentei de carbon au suferit modificări. Măsurile luate pentru reducerea amprentei de carbon au produs rezultatele scontate, valoarea acestui indicator scăzând considerabil în toate companiile în care acestea au fost aplicate.

„Anul 2023 a fost primul nostru an complet de la înființare în care am alocat resurse și focus în mod sistematic pentru a ne atinge obiectivele de sustenabilitate. Am asigurat o bună guvernanță și am implementat practici responsabile în toate operațiunile noastre. De asemenea, am început un plan de decarbonizare ambițios, optimizând constant utilizarea resurselor pentru a minimiza impactul nostru asupra mediului. Începând din 2023, ne-am pregătit intens pentru a ne alinia rapid la noile standarde ESRS (European Sustainability Reporting Standards) stipulate în Directiva europeană de raportare a sustenabilității și aplicabile de anul viitor”, a declarat Ionut Bindea, CEO Roca Industry.

Integrarea proceselor ESG ca misiune asumată de Holding în toate companiile sale

Din punct de vedere al businessului holdingului ROCA Industry, anul 2023 a fost unul activ, cu investiții în tehnologie, produse noi și acces pe piețe noi atât la nivel național, cât și internațional.

ROCA Industry a integrat în portofoliul său, pe parcursul anului trecut, două noi companii, prin achiziția directă a Electroplast (iunie 2023) și achiziția integrală a Iranga Technologijos, UAB, de către BICO (mai 2023), acestea intrând în procesul transformațional specific holdingului, pe parcursul a trei etape, de transformare, consolidare și scalare. În acest proces, strategia de sustenabilitate ocupă un rol cheie, asigurând trecerea companiilor nou achiziționate la nivelul următor inclusiv în ceea ce privește îmbunătățirea proceselor și reducerea impactului activităților de producție asupra mediului în toate filialele.

De asemenea, pe tot parcursul procesului transformațional prin care trec companiile din cadrul holdingului, ROCA Industry are în focus și integrarea sustenabilității prin linii de producție de materiale de construcții și produse sustenabile.

ROCA Industry își propune ca în anul 2024, prin filialele sale, să obțină o cifră de afaceri de 655,4 mil. RON, în crestere cu 54% față de rezultatul consolidat al anului 2023. Această creștere are la baza extinderea canalelor de distribuție, o creștere a cantităților vândute, dar și preluarea integrală în situațiile consolidate a companiilor intrate în cadrul holdingului pe parcursul anului 2023.

ROCA Industry deține, direct și indirect, 9 jucători semnificativi din domeniul construcțiilor: BICO Industries (primul și cel mai mare producător național de plasă din fibră de sticlă și singurul producător autohton de armături din fibră de sticlă), EVOLOR (unul dintre cei mai mari jucători din industria de producție de vopsele și lacuri), ECO EURO DOORS (cel mai mare producător român de uși destinate construcțiilor rezidențiale), WORKSHOP DOORS (al doilea cel mai mare producător român de uși destinate construcțiilor rezidențiale), DIAL (producător de produse din fir metalic), ELECTROPLAST (unul dintre cei mai importanți producători de cabluri electrice), precum și producătorii de fibră de sticlă Terra, Europlas și Iranga, prin intermediul BICO Industries.