Grupul Zentiva în România, lider de piață local în volume pe segmentul medicamentelor generice, a derulat un proiect  de eficientizare energetică care reduce cu 14% emisiile de CO2 ale fabricii Zentiva din București. Proiectul reconfirmă angajamentul Zentiva de reducere a emisiilor de carbon în cadrul industriei farmaceutice.

Sistemul utilizează o pompă de căldură industrială de ultimă generație pentru a produce energie termică la 700C pentru sistemele de condiționare a aerului din secțiile de producție, echipamente și încălzire a corpului administrativ. Proiectul va aduce o reducere a amprentei de carbon de minimum 800 tCO2, echivalentul unei scăderi anuale de 14%, și o îmbunătățire a eficienței energetice cu 16% în fabrica Zentiva.

Cel mai recent proiect energetic este o dovadă a angajamentului Zentiva pentru un viitor mai verde, mai sigur și mai sănătos pentru toți. Prin această inițiativă nu reducem doar costurile, ci și emisiile de carbon, continuând planul strategic al grupului Zentiva de a atinge neutralitatea emisiilor de carbon pentru Scop 1 și 2 până în 2030. Ne consolidăm astfel agenda ca lider în ceea ce privește schimbările durabile, stabilind standarde de responsabilitate față de mediu. Prin valorificarea tehnologiilor inovatoare, asigurăm reziliența și eficiența operațiunilor noastre și ne îndeplinim în același timp responsabilitatea față de comunitatea mai mare pe care o deservim„, a declarat Simona Cocoș, Director General Zentiva România și Republica Moldova.

Proiectul urmează altor investiții ample implementate, printre care sistemul de panouri fotovoltaice pentru producția de energie electrică la fabrica Labormed, care asigură 10% din consumul de energie al fabricii și contribuie la reducerea cu 50 de tone/an a emisiilor de CO2  la această unitate de producție. De asemenea, compania a instalat la fabrica Zentiva un echipament de răcire pentru sistemele de ventilație, care asigură răcirea aerului folosind apa, înlocuind tehnologia cu aer condiționat și realizând astfel o economie de 11% în consumul de energie electrică în procesul de fabricație.

Zentiva  va continua eficientizarea proceselor operaționale ca parte a obiectivelor mai ample de dezvoltare sustenabilă, care includ un spectru larg de politici și acțiuni menite să favorizeze un impact pozitiv imediat și pe termen lung asupra mediului.

În România, grupul Zentiva reunește companiile Zentiva S.A., Labormed-Pharma S.A. și Labormed Pharma Trading S.R.L. (fosta Alvogen România S.R.L.). Grupul este un furnizor important de medicamente generice care acoperă peste 15 arii terapeutice, inclusiv terapia durerii, urologie, gastroenterologie, reumatologie și arii strategice precum oncologie, aparatul cardiovascular, diabetul și sistemul respirator.

În cadrul grupului Zentiva sunt angajate aproximativ 1.300 de persoane, dintre care circa 890 în operațiunile industriale (producție).

Zentiva este lider al pieței de medicamente generice în volume (21,8% market share) și valoare (17,5% market share)*. 1 din 11 medicamente vândute în farmacii aparține companiilor din grupul Zentiva în România*. Iar 1 din 4 medicamente administrate in spitale este un produs al companiei*.