Lidl România și Federația Fundațiile Comunitare din România continuă să susțină cele mai bune soluții locale la provocări din educație, prin finanțări nerambursabile în Brăila, Slatina, Slobozia și Sovata, acordate prin programul „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”. Ajuns la cea de-a cincea ediție, programul încurajează implicarea comunităților și s-a desfășurat până acum în 21 orașe din țară.
Din 8 mai, ONG-urile din Brăila, Slatina, Slobozia, și Sovata pot aplica pentru granturi nerambursabile. Valoarea totală a granturilor oferite de Lidl România în cele patru comunități este de peste 980.000 de lei. În Brăila, coordonarea locală este realizată prin Fundația Comunitară Galați, în Slatina prin Fundația Comunitară Vâlcea, în Slobozia prin Fundația Comunitară Prahova, iar în Sovata prin Fundația Comunitară Mureș. În cele patru comunități, fundațiile vor acorda prin concurs finanțări în valoare de până la 245.000 de lei pentru fiecare oraș și vor oferi mentorat pentru cele mai bune soluții locale în domeniul educației.
Obiectivele pe care trebuie să le aibă în vedere aplicanții din fiecare oraș au fost fundamentate în urma unui proces de cercetare și dialog cu administrațiile locale și societatea civilă. Astfel, în Brăila sunt încurajate proiectele care dezvoltă voluntariatul și buna colaborare între organizații pentru soluționarea problemelor comunitare prin educație. În Slatina, Fundația Comunitară Vâlcea susține proiectele care sprijină micro-comunități de copii, tineri, adulți și seniori să găsească soluții pentru comunitate prin educație. La Slobozia, se dorește un program de activități educaționale care să transforme Parcul Tineretului într-un reper de activare civică pe harta comunității. În Sovata, Fundația Comunitară Mureș susține proiectele de educație care promovează mobilitatea urbană și sănătatea fizică, proiecte dedicate cercetării sau învățarea competențelor necesare în viața de zi cu zi, care stimulează receptivitatea și spiritul de implicare în rezolvarea problemelor comunității. La Sovata, 200.000 de lei vor fi oferiți sub formă de granturi pe baza unui concurs de proiecte, iar 45.000 de lei vor fi investiți într-un proiect de educație rutieră și prevenire a bullying-ului și a dependențelor în rândul copiilor și tinerilor din comunitate.
Pe toată perioada de aplicare, fundațiile comunitare oferă sesiuni de consiliere și training pentru rafinarea ideilor de proiecte și pentru redactarea cererilor de finanțare. Selecția finală va fi realizată de echipe de jurizare stabilite local, pe baza experienței în dezvoltare de proiecte și în domeniile strategice ale programului.
”Știm din experiență cât de multe se pot face pentru a răspunde provocărilor locale, atunci când oportunitatea se întâlnește cu inițiativa comunității. «Fondul pentru un viitor mai bun în comunități» a activat resurse în școli, a revitalizat spații publice și a încurajat implicarea cât mai multor oameni cu inițiativă în acțiuni civice de educație. În primele patru ediții am mobilizat transformări în 21 de orașe din țară, consolidând zeci de ONG-uri locale. Mergem mai departe în noi orașe, cu încredere în resursele comunității și în rețeaua națională a fundațiilor comunitare”, a declarat Ciprian-Mihai Păiuș, Director executiv – Federația Fundațiile Comunitare din România.
Proiectul „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” vine ca un răspuns pentru nevoile reale ale comunității și este o măsură prin care Lidl România și Federația Fundațiile Comunitare din România își propun să sprijine acțiuni relevante, cu impact pe termen lung. În primele patru ediții, programul a finanțat 140 de inițiative locale.
Jurnal de Sustenabilitate
Publicația care se concentrează pe dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri din România.
articole recomandate