În cadrul programului de Colectare și Reciclare a Uleiului Alimentar Uzat, inițiat în 2019 și desfășurat în magazinele Auchan, s-au colectat până în prezent 1 milion de litri de ulei și a mobilizat peste 770.000 de români.
Potrivit Auchan România, cantitățile de ulei colectate, cu scopul de a fi transmise spre reciclare, au crescut constant în ultimii doi ani. Astfel, anul trecut, cantitatea colectată a ajuns la 320.000 litri, cu peste 40% mai mult decât în anul anterior.
”Am asistat la o creștere organică a cantității de ulei aduse de consumatori pentru colectare, ajungând astăzi la 1 milion de litri colectați la nivelul întregii rețele, cantitate care nu va mai ajunge necontrolat în natură, poluând solul și apele. Suntem recunoscători tuturor clienților care s-au implicat și au dat dovadă de responsabilitate, înțelegând că un gest simplu devine vital atunci când vorbim despre protejarea planetei și a resurselor”, a declarat Corina Dospinoiu, Director Sustenabilitate Auchan Retail România.
Conceput ca demers de responsabilizare, programul este disponibil pe termen nelimitat în 40 de hipermarketuri și supermarketuri Auchan, cel mai recent punct de colectare lansat fiind în supermarketul Auchan Moșnița din județul Timiș.
Datorită rezultatelor înregistrate prin acest program, în 2023, Auchan s-a numărat printre cei 5 campioni naționali la protejarea apei desemnați de către Guvernul României, prin Departamentul de Dezvoltare Durabilă. Premiul a fost oferit în cadrul Galei Dezvoltării Durabile care a urmărit recunoașterea proiectelor de succes ce pun în valoare apa sau care urmăresc obiective de sustenabilitate în domeniul apei.
Consumatorii casnici sunt invitați în continuare să aducă uleiul alimentar utilizat la birourile Serviciul Clienți din magazinele Auchan din toată țara. Uleiul folosit se colectează, după răcire, într-un recipient transparent din plastic. Pentru ca procesul de reciclare să se poată derula într-un mod optim, este important ca uleiul să fie strecurat și neamestecat cu alte deșeuri. Recipientele din plastic vor fi, de asemenea, reciclate. Uleiul colectat este predat companiei Respiră Verde, pentru a fi procesat printr-o serie de tehnici de încălzire, decantare și filtrare. Ulterior, uleiul este transformat în biocombustibili, 1 litru de ulei uzat fiind echivalentul a 1 litru de biocombustibil (biodiesel).
Prin comparație, arderea unui litru de motorină produce 2,68 kg de CO2, în timp ce 1 litru de biodiesel doar 0,38 kg de CO2, rezultând o diferență de 2,3 kg CO2 / litru. Deși motorina cântărește mai puțin de un kg pe litru, emisiile cântăresc mai mult deoarece se adaugă oxigen în timpul arderii.
Jurnal de Sustenabilitate
Publicația care se concentrează pe dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri din România.
articole recomandate