Compania austriacă de logistică Gebrüder Weiss anunță furnizarea de soluții pentru transport și echipamente expediției științifice de o lună în cadrul căreia cercetătorii internaționali speră să obțină noi perspective despre topirea ghețarilor 

Groenlanda a fost centrul cercetării climatice mulți ani datorită sensibilității regiunii la schimbările temperaturilor. Având în vedere acest lucru, o echipă internațională care include doi cercetători, un medic și un fotograf, a plecat într-o misiune specială în 29 aprilie pentru a măsura grosimea calotei glaciale la intervale cheie.  

Fiind unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii logistice din lume, considerăm că este, de asemenea, datoria noastră să sprijinim anumite inițiative de cercetare, cum ar fi Proiectul Groenlanda. Scopul expediției este de a obține informații despre schimbările climatice care ne vor ajuta să luăm decizii inteligente pentru viitorul nostru”, a declarat Wolfram Senger-Weiss, CEO al Gebrüder Weiss. 

Densitatea calotei de gheață va fi măsurată la intervale regulate pentru a obține valori ce vor fi comparate cu cele anterioare efectuate pe același traseu. Echipa de proiect va parcurge un total de 600 de kilometri pe schiuri, fiecare având o sanie în remorcare. 

Întrucât cercetările noastre se concentrează în esență pe climă și topirea ghețarilor, considerăm că este important ca acestea să fie cât mai neutre posibil din punct de vedere climatic. Efectuarea unei expediții pe jos în acest ecosistem fragil permite măsurătorilor să fie luate într-un mod mult mai ecologic decât ar fi posibil cu elicopterul și cu un grad mai mare de precizie decât ar fi posibil prin satelit”, a declarat Niklas Marc Heinecke, fotograf și co-fondator al Proiectului Groenlanda.  

Rezultatele expediției, care vor fi analizate mai detaliat la Universitatea Sunshine Coast din Australia, vor fi împărtășite cu cercetători din întreaga lume, contribuind la înțelegerea colectivă a schimbărilor climatice. Scopul expediției este de a obține informații asupra conexiunilor dintre fluctuațiile de temperatură din Groenlanda din ultimele decenii și efectele ulterioare asupra climei globale. 

Anul acesta Gebrüder Weiss aniversează 30 de ani de activitate în România, timp în care a dezvoltat o infrastructură națională de hub-uri logistice situate în București, Arad, Sibiu, Cluj, Bacău, Brașov, Constanța și Craiova. Filiala din Sibiu a fost extinsă în 2022, iar în 2023 a început construcția celui de-al doilea hub logistic de lângă București.