Producătorul de materiale de construcții Saint-Gobain a reușit înregistrarea în Sistemul Internațional EPD, cel mai amplu sistem din lume, bazat pe standardele internaționale ISO, a Declarației de Mediu pentru Produs (en. Environmental Product Declaration) a sticlei cu cel mai redus conținut de carbon din lume – ORAÉ, lansată de Saint-Gobain în septembrie 2022.

Esențial pentru evaluarea sustenabilă a clădirilor, acest document prezintă impactul asupra încălzirii globale, consumul de resurse nereciclabile, energie şi apă, precum şi cantitatea de deșeuri generată din momentul în care materia primă este extrasă şi până la demolarea clădirii. Declarațiile de Mediu pentru Produs oferă date comparabile între produse din aceeași categorie, informațiile fiind verificate de o terță parte independentă.

Astfel, odată cu Declarația de Mediu pentru Produs (en. EPD), ORAÉ este certificat ca fiind sticla cu cea mai scăzută amprentă de carbon din lume, stabilind un nou standard de 6.64 kg CO2 eq./m² (pentru un substrat cu o grosime de 4 mm, pentru întreg ciclul de viață).

Comparativ cu produsul european de bază Saint-Gobain Glass, ORAÉ are o amprentă de carbon redusă cu 42%, această performanță datorându-se conținutului ridicat de sticlă reciclată, fără a face compromisuri în ceea ce privește performanța tehnică, calitativă sau estetică a produselor.

ORAÉ este deja integrat în portofoliul Saint-Gobain Glass. De exemplu, soluția COOL-LITE XTREME ORAÉ oferă performanță și durabilitate, reducând atât emisiile de carbon operațional (răcire, încălzire și iluminat în timpul utilizării unei clădiri), cât și carbonul încorporat în fațadele clădirilor.

Pionierii în domeniul imobiliar deschid calea către construcții mai durabile

Ca o confirmare a entuziasmului pieței pentru inovația majoră ORAÉ, mai mulți parteneri imobiliari importanți au ales Saint-Gobain Glass pentru a reduce amprenta de carbon a unora dintre proiectele lor de referință.

Cel mai recent exemplu: dezvoltatorul imobiliar suedez NCC a ales sticla COOL-LITE XTREME ORAÉ pentru un nou proiect – clădirea Habitat 7, situată în Gothenburg (Suedia), realizat în colaborare cu producătorul de fațade Fasadglas.

Astfel, rolul cheie pe care ORAÉ îl joacă pentru o industrie durabilă și pentru accelerarea dezvoltării economiei circulare, cu emisii reduse de carbon, a fost reconfirmat.

ORAÉ este disponibil în aplicația Calumen, care calculează amprenta de carbon a proiectelor

Cu ajutorul informațiilor detaliate de mediu disponibile, ORAÉ este acum integrat în aplicația Calumen, un instrument digital all-in-one pentru identificarea vitrajului potrivit, dezvoltat de Saint-Gobain. Astfel, profesioniștii din industria construcțiilor pot evalua acum impactul ORAÉ asupra amprentei de carbon a proiectelor lor arhitecturale.

Un pas important în reducerea emisiilor de carbon din industria construcțiilor

Datorită rezultatelor sale impresionante, ORAÉ este acum disponibil și pe piața de ferestre, în combinație cu cele mai bune depuneri cu emisivitate joasă din portofoliul Saint-Gobain Glass, cum ar fi ECLAZ și PLANISTAR. Oferta este deja disponibilă în Spania și în Franța, iar în curând va face parte și din portofoliul de soluții al altor țări.

Astfel, Saint-Gobain face încă un pas către o ofertă extinsă de produse și soluții cu un conținut redus de carbon, pe deplin aliniată cu angajamentul Net Zero Carbon by 2050 și cu ambiția de a poziționa Grupul ca lider mondial în domeniul construcțiilor durabile.

Peste 2000 de angajați în România

Lider mondial în domeniul soluțiilor ușoare și sustenabile pentru construcții, Saint-Gobain proiectează, produce și distribuie materiale și servicii pentru piețele industriale și de construcții. Soluțiile sale integrate pentru renovarea clădirilor publice și private, pentru construcțiile ușoare și decarbonizarea construcțiilor și a industriei sunt dezvoltate printr-un proces continuu de inovare și oferă durabilitate și performanță. Angajamentul Grupului este ghidat de scopul său, „MAKING THE WORLD A BETTER HOME”.

  • Vânzări de 51,2 miliarde euro în 2022 la nivel global
  • 168,000 de angajați care activează în 75 de țări
  • Un Grup angajat să atingă neutralitatea emisiilor de carbon până în 2050

În România, Saint-Gobain furnizează produse și soluții din gamele Abrasives, Glass, Pietta Glass Working, Sekurit, ISOVER, PAM, Rigips, Weber, Duraziv şi Chryso, cumulând peste 2000 de angajați în 14 situri industriale situate în Brăneşti, Călăraşi, Ploieşti, Satu-Mare, Turda, Suceava, Vălenii de Munte, Popești Leordeni şi Ariceştii Rahtivani.