Comisia Europeană a anunțat cei 20 de laureați ai premiilor „Noul Bauhaus european” (NBE) 2024, pentru al patrulea an consecutiv, organizate cu finanțare din partea politicii de coeziune. Aceste premii recompensează proiecte și inițiative remarcabile care combină durabilitatea, incluziunea și estetica, demonstrând modul în care tranziția Pactului verde european poate îmbogăți practic viețile oamenilor și ale comunităților. Premiile sunt acordate în patru categorii și două componente: unul pentru proiecte consacrate („campionii noului Bauhaus european”) și unul pentru inițiative promițătoare din partea candidaților mai tineri („Staruri în devenire ale noului Bauhaus european”).

Ediția din 2024 include un premiu special pentru proiecte de reconstrucție din Ucraina, precum și un accent puternic pe regiunile UE care se confruntă cu constrângeri socioeconomice sau cu provocări legate de tranziția verde. Câștigătorii au primit astăzi premiile în cadrul unei ceremonii la Festivalul Noului Bauhaus european, din partea dnei Elisa Ferreira, comisar pentru coeziune și reforme, și a dnei Iliana Ivanova, comisar pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, în prezența lui Vsevolod Chentsov, ambasadorul Ucrainei pe lângă Uniunea Europeană.

Laureații premiilor „Noul Bauhaus european” 2024

Câștigătorii și cei doi câștigători ai premiului „Campionii noului Bauhaus european” pentru proiectele realizate sunt:

 • Map4Water: O mie de fântâni (Bosnia și Herțegovina) a câștigat votul public desfășurat în toate categoriile. Proiectul cartografiază și îmbunătățește fântânile publice de apă din Sarajevo, cu o largă implicare a publicului, inclusiv autoritatea locală, cetățenii și turiștii.
 • Parcul forestierFăget; Cluj Green Lung (România), câștigător al categoriei „Reconectarea cu natura”, pentru gestionarea activităților recreative și conservarea unui mare parc forestier.
 • Flytevi – Blue Urban Community Garden (Suedia), al doilea loc în categoria „Reconectarea cu natura”, pentru capacitarea comunităților cu soluții alimentare și de apă durabile.
 • Set Community Gardens (Țările de Jos), câștigător al categoriei „Regândirea sentimentului de apartenență”, pentru a conecta generații din medii socioculturale diverse prin intermediul unei grădini și al unui centru al comunității de permacultură urbană.
 • Beton to Culture (Bulgaria), locul doi în categoria „Regândirea sentimentului de apartenență”, pentru transformarea unui complex de birouri la periferia orașului Sofia într-un spațiu comunitar activ.
 • Grădina de acoperișuri (Spania), câștigător al categoriei „Prioritizarea locurilor și a persoanelor care au cea mai mare nevoie de ea”, pentru promovarea incluziunii sociale a persoanelor cu handicap prin horticultură.
 • Da Camp (Franța), al doilea loc în categoria „Prioritizarea locurilor și a persoanelor care au cea mai mare nevoie de ea”, pentru capacitarea comunităților prin inițiative de activare spațială.
 • Transformarea campusului durabil (Luxemburg), câștigător al categoriei „Conturarea unui ecosistem industrial circular și sprijinirea gândirii bazate pe ciclul de viață”, pentru renovarea clădirilor utilizând materiale recuperate pentru a reduce la minimum impactul asupra mediului.
 • Reourcing Commons (Austria), a doua etapă a categoriei „Conturarea unui ecosistem industrial circular și sprijinirea gândirii bazate pe ciclul de viață”, pentru promovarea durabilității prin utilizarea materialelor recuperate și asigurarea colaborării comunitare într-un parc public.

Câștigătorii și cei doi câștigători ai premiului „Staruri în devenire ale noului Bauhaus european” pentru concepte promițătoare sunt:

 • Platforma pentru agricultură regenerativă (Spania) a câștigat votul public în cadrul componentei „Rising Stars”, pentru axarea pe practici agricole durabile și ecologice care promovează biodiversitatea.
 • Cultivarea de societăți (Germania), câștigător în categoria „Reconectarea cu natura”, pentru a propune o reședință în cercetare într-un colnfield pentru a promova o gândire de proiectare centrată pe viață pentru arhitecți și fermieri.
 • Hidroscape Lisabona (Portugalia), al doilea loc în categoria „Reconectarea cu natura”, pentru explorarea rolului apei în reziliența la schimbările climatice și în spațiul comunitar din oraș.
 • Proprietatea cooperativă a comunităților (Ungaria), câștigător al categoriei „Regândirea sentimentului de apartenență”, pentru promovarea locuințelor la prețuri accesibile și a incluziunii prin renovare circulară și practici durabile.
 • Co-llection (Grecia), al doilea loc în categoria „Regândirea unui sentiment de apartenență”, pentru reimaginarea discursurilor rurale prin colaborare artistică și comunitară.
 • Reconstrucția comunității (Ucraina), câștigător în categoria „Prioritizarea locurilor și a persoanelor care au cea mai mare nevoie de ea”, pentru capacitarea comunităților din Ucraina prin crearea sau revitalizarea centrelor de consolidare a comunităților.
 • Teufelsberg Transformation Lab (Germania), al doilea loc în categoria „Prioritizarea locurilor și a persoanelor care au cea mai mare nevoie de ele”, pentru pionierat în materie de inovare în materie de politici colaborative prin design Thinking.
 • Urban_MYCOskin (Portugalia), câștigător al categoriei „Conturarea unui ecosistem industrial circular și sprijinirea gândirii bazate pe ciclul de viață”, pentru transformarea deșeurilor în materiale valoroase ecologice.
 • Stația (Belgia), care ocupă locul doi în categoria „Conturarea unui ecosistem industrial circular și sprijinirea gândirii bazate pe ciclul de viață”, pentru a propune o stație de lucru autonomă alimentată cu energie din surse regenerabile pentru a transforma recoltele sezoniere.

Câștigătorul și cea de-a doua ediție a inițiativei „Recunoașterea specială a eforturilor de reconstrucție și redresare ale Ucrainei sunt:

 • Nad Dzherelom de la Consiliul municipal Liov, câștigător, recunoscut pentru refacerea unei zone naturale abandonate pentru integrare socială, conservând în același timp ecosistemul și biodiversitatea.
 • Statele Leo, a doua etapă, pentru a oferi cazare temporară persoanelor strămutate în interiorul Ucrainei.

Cele 20 de proiecte atribuite au fost selectate din 49 finaliști care întruchipează principiile noului Bauhaus european. Ei vor primi un premiu în bani de până la 30,000 EUR și un pachet de comunicare pentru a-i ajuta să își dezvolte în continuare proiectele sau să le reproducă în întreaga Europă.

Istoricul dosarului

Premiile din 2024 recunosc cele mai bune inițiative NBE din patru categorii:

 • Reconectarea cu natura;
 • Redobândirea sentimentului de apartenență;
 • Prioritizarea locurilor și a persoanelor care au cea mai mare nevoie
 • Modelarea unui ecosistem industrial circular și sprijinirea gândirii bazate pe ciclul de viață.

În fiecare dintre cele patru categorii sunt stabilite două componente paralele: „Campionii noului Bauhaus european dedicate proiectelor existente și finalizate cu rezultate clare și pozitive și „Staruri în devenire ale noului Bauhaus european dedicate conceptelor prezentate de tinerele talente în vârstă de 30 de ani sau mai tinere.

Noul Bauhaus european (NBE) este o inițiativă creativă și interdisciplinară care conectează Pactul verde european la viața noastră de zi cu zi. Se străduiește să facă schimbări concrete pe teren, care ne îmbunătățesc viața de zi cu zi. Ea oferă soluții durabile pentru transformarea mediului construit și a stilurilor de viață. NBE combină durabilitatea cu o bună concepție pentru a reduce amprenta de carbon, asigurând, în același timp, incluziunea și accesibilitatea pentru toți, respectând diversitatea culturilor și tradițiilor Europei. Inițiativa îndeamnă toți europenii să își imagineze și să construiască împreună un viitor durabil și favorabil incluziunii, care să fie frumos pentru ochi, minți și suflete.

De la lansarea sa în urmă cu trei ani în discursul președintei Ursula von der Leyen din 2020 privind starea Uniunii, NBE a inspirat o mișcare puternică la nivel local și o implicare activă a statelor membre, a regiunilor și a municipalităților din întreaga UE. Acesta a inclus numeroase activități în toate statele membre – în total aproape 500 de proiecte specifice – în domeniile cercetării și inovării, coeziunii, dezvoltării regionale și urbane, dezvoltării competențelor și culturii. O comunitate NBE dinamică, cu aproape 1400 de membri, lucrează în prezent în întreaga UE, ajungând la milioane de europeni.