Din 2003, Fundația Special Olympics din România a organizat 16 ediții ale Jocurilor Naționale, a creat oportunități de antrenament și competiții pentru 17 sporturi de vară și de iarnă, a medaliat peste 27.000 de atleți.
Sportivii sprijiniți de organizație au reprezentat România la 9 ediții ale Jocurilor Mondiale și la 4 ediții ale Jocurilor Europene, aducând acasă 220 de medalii. Au devenit campioni ai incluziunii într-o societate care a învățat să-i accepte, să-i integreze, să le valideze abilitățile și performanța.
”În 2003, Special Olympics Europa ne-a ales să re-creăm mișcarea Special Olympics în România. Știam că sunt multe de făcut, într-o societate în care respingerea diferențelor era ceva normal. Tocmai cunoscuserăm câțiva copii fără visuri, abandonați într-un orfelinat pentru că erau altfel. Dar în prima lună am cunoscut și părinți hotărâți să-și țină copiii lângă ei, chiar dacă nu vedeau viitorul lor ca adulți. Acei copii sunt astăzi oameni buni, lucrează, fac sport, trăiesc normal la nivelul abilităților lor. Este o realitate care ne dă speranță și încredere pentru următorii 20 de ani”, spune Cristian Ispas, Director Național Special Olympics România.
Mișcarea Special Olympics a luat ființă în Statele Unite ale Americii, la inițiativa lui Eunice Kennedy Shriver, în urmă cu 55 de ani. În vara anului 1968, au fost organizate primele Jocuri dedicate persoanelor cu dizabilități intelectuale, a fluturat pentru prima oară steagul Special Olympics și a fost rostit jurământul care motivează până în prezent fiecare sportiv : „Vreau să câștig! Dar dacă nu pot câștiga, vreau să fiu BRAV în încercarea mea!“. Astăzi, mișcarea Special Olympics activează în peste 200 de țări și teritorii, reunind peste 3 milioane de sportivi și mii de antrenori, părinți și voluntari.
Jurnal de Sustenabilitate
Publicația care se concentrează pe dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri din România.
articole recomandate