Special Olympics România a lansat în spațiul public o propunere de politici publice în domeniul sportului pentru persoanele cu dizabilități intelectuale, în cadrul Conferinței Naționale LIDERI PRIN SPORT din data de 13 februarie 2024. Conferința cu tema ”Integrarea socială prin sport a persoanelor cu dizabilități intelectuale” a fost organizată de Fondația Special Olympics din România (FSOR) și a avut loc la sediul Agenției Naționale pentru Sport din București.
Propunerea FSOR vrea să răspundă la problema participării reduse la sport a persoanelor cu dizabilități intelectuale. Cercetările în domeniu relevă faptul că marea majoritate a persoanelor cu dizabilități din România nu fac sport, ceea ce are efecte negative asupra sănătății și incluziunii lor sociale. Sportul ajută oamenii cu dizabilități intelectuale să-și dezvolte abilitățile fizice și sociale, să-și îmbunătățească sănătatea, să devină mai independenți, să-și facă prieteni.
Problema descrisă poate fi ameliorată prin îmbunătățirea politicilor publice care să sprijine persoanele cu dizabilități intelectuale să participe la activități sportive. Punctul de pornire îl pot reprezenta câteva propuneri de îmbunătățire a legislației în domeniul sportului, în mod particular a Legii educației fizice și sportului nr.69/2000, în sensul includerii de referiri la sportul adaptat și competițiile dedicate sportivilor cu dizabilități intelectuale.
Deși în ultimii ani aceștia au reprezentat cu demnitate România la Jocurile Mondiale Special Olympics, obținând un număr impresionant de medalii, acestea nu sunt menționate în Legea sportului. Un exemplu ar fi ca, în Legea educației fizice și sportului nr.69/2000, pe lângă Jocurile Olimpice și Jocurile Paralimpice, să se adauge și Jocurile Special Olympics.
”Experiența Fundației Special Olympics România de 20 ani de lucru cu peste 27.000 de persoane cu dizabilități intelectuale din toată țara demonstrează puterea transformatoare și importanța sportului pentru sănătatea și incluziunea socială a acestei categorii. Comitetul Sportiv Național Special Olympics militează pentru recunoașterea sporturilor adaptate Special Olympics drept o componentă legitimă și valoroasă a marii familii a sportului românesc. Aducem drept argument recent constituirea unei delegații sportive care a reprezentat cu onoare România la Jocurile Mondiale de vară Special Olympics de la Berlin din iunie 2023, unde ai noștri au concurat alături de sportivi cu dizabilități din peste 190 de țări și teritorii”, a declarat Viorel Mocanu, Coordonatorul CSNSO.
Inițiatorii acestui demers sunt Fundația Special Olympics din România și Comitetul Sportiv Național Special Olympics (CSNSO). CSNSO este o rețea informală care reunește 15 cluburi sportive care au ca membri persoane cu dizabilități intelectuale. CSNSO susține accesul nediscriminatoriu al persoanelor cu dizabilități intelectuale la practicarea sportului în forme adaptate nivelului lor de abilități, în conformitate cu principiile și metodologia mișcării globale Special Olympics.
Jurnal de Sustenabilitate
Publicația care se concentrează pe dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri din România.
articole recomandate