Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a cerut lumii să facă „un salt cuantic în acțiunea climatică”, adresând o conferință premergătoare reuniunii COP28 privind clima, găzduită săptămâna trecută de Ministerul de Externe german. „Știm că ținta de 1,5 grade este posibilă”, a spus Guterres participanților la cea de-a 14-a ediție a Dialogului Climatic de la Petersberg de la Berlin într-un mesaj video, referindu-se la limitarea creșterii temperaturii globale la 1,5 grade comparativ cu nivelurile preindustriale.

Antonio Guterres a spus că pentru a se reuși această limitare a încălzirii globale, este necesar ca țările dezvoltate și instituțiile financiare internaționale să furnizeze „finanțarea mult așteptată” și „eliminarea dependenței de combustibili fosili”, printre alte lucruri.

Reprezentanți din aproximativ 40 de țări se numără printre participanții la conferința de două zile organizată anual în Germania din 2010, de data aceasta pentru a pregăti conferința COP28 a Națiunilor Unite privind schimbările climatice, care va avea loc la Dubai în noiembrie.

Sprijin financiar pentru statele sărace

În cuvântul ei de deschidere de marți, ministrul german de externe Annalena Baerbock a pictat un tablou mai optimist, spunând că crede că națiunile industrializate își vor ține promisiunea de lungă durată de a sprijini financiar statele mai sărace.

„Vestea bună este că, așa cum stau lucrurile acum, suntem pe calea să ajungem în sfârșit la cifra de 100 de miliarde de dolari în acest an”, a spus ea, referindu-se la o sumă anuală pe care națiunile mai bogate au promis-o inițial. Germania s-a angajat deja să-și majoreze propria contribuție la cel puțin 6 miliarde de euro (6,6 miliarde de dolari)”, a spus Baerbock.

Cu toate acestea, sunt necesare trilioane de dolari pentru protecția climei și adaptarea la creșterea încălzirii globale, a adăugat ea. „Numai fondurile publice nu vor putea acoperi această nevoie. De aceea este important să mobilizăm și fonduri private masive”.

Alături de SUA, Germania lucrează pentru reforme la Fondul Monetar Internațional (FMI) și la Banca Mondială, a spus ministrul. „Vrem să facem din finanțarea schimbărilor climatice o parte integrantă a modelului de afaceri al Băncii Mondiale”.

Dialogul climatic de la Petersberg a fost lansat de fostul cancelar al Germaniei, Angela Merkel, ca o întâlnire anuală premergătoare conferințelor COP. Numele derivă de la dealul Petersburg din orașul de vest Bonn, unde a avut loc prima întâlnire.