Parlamentul European și Consiliul au ajuns la un acord provizoriu privind normele reînnoite menite a reduce, reutiliza și recicla ambalajele, măsuri luate pentru a crește siguranța și pentru a stimula economia circulară. Noile măsuri urmăresc să facă ambalajele utilizate în UE mai sigure și mai durabile, cerând ca toate ambalajele să fie reciclabile, minimizând prezența substanțelor nocive, reducând ambalajele inutile, stimulând absorbția conținutului reciclat și îmbunătățind colectarea și reciclarea.

Acordul stabilește obiective de reducere a ambalajelor cu 5% până în 2030, 10% până în 2035 și 15% până în 2040, și solicită țărilor UE să reducă, în special, cantitatea de deșeuri de ambalaje din plastic.

Conform acordului, anumite formate de ambalaje din plastic de unică folosință, cum ar fi ambalaje pentru fructe și legume proaspete neprocesate, ambalaje pentru alimente și băuturi umplute și consumate în cafenele și restaurante, porții individuale (de exemplu, condimente, sosuri, smântână, zahăr), ambalajele miniaturale pentru produse de toaletă din hoteluri și ambalajele termocontractabile pentru valize din aeroporturi, vor fi interzise de la 1 ianuarie 2030.

Deputații europeni au asigurat, de asemenea, interzicerea pungilor de plastic foarte ușoare (sub 15 microni), cu excepția cazului în care sunt necesare din motive de igienă sau furnizate ca ambalaj primar pentru alimentele vrac, pentru a ajuta la prevenirea risipei de alimente.

Interzicerea utilizării „substanțelor chimice pentru totdeauna”

Pentru a preveni efectele negative asupra sănătății, Parlamentul a asigurat introducerea unei interdicții privind utilizarea așa-numitelor „substanțe chimice pentru totdeauna” (substanțe alchilice per- și polifluorurate sau PFAS) în ambalajele care vin în contact cu alimentele.

Încurajarea opțiunilor de reutilizare și reumplere pentru consumatori

Negociatorii au convenit să stabilească un obiectiv specific pentru ambalajele reutilizabile pentru băuturile alcoolice și nealcoolice (cu excepția laptelui, vinului, vinului aromatizat, băuturilor spirtoase) până în 2030 (cel puțin 10%). Statele membre pot acorda o derogare de cinci ani de la aceste cerințe în anumite condiții.

Distribuitorii finali de băuturi și alimente la pachet din sectorul alimentației ar fi obligați să ofere consumatorilor opțiunea de a-și aduce propriul recipient. De asemenea, ar trebui să depună eforturi pentru a oferi 10% din produse într-un format de ambalaj reutilizabil până în 2030.

În plus, la cererea Parlamentului, statele membre sunt obligate să stimuleze restaurantele, cantinele, barurile, cafenelele și serviciile de catering pentru a servi apă de la robinet (acolo unde este disponibilă, gratuit sau la o taxă de serviciu redusă) într-un format reutilizabil sau reîncărcat.

Ambalaje reciclabile, o mai bună colectare și reciclare a deșeurilor

Negociatorii au convenit că toate ambalajele ar trebui să fie reciclabile, îndeplinind criterii stricte care urmează să fie definite prin legislația secundară. Sunt prevăzute anumite derogări pentru lemn ușor, plută, material textil, cauciuc, ceramică, porțelan sau ceară.

Alte măsuri convenite includ:

  • obiective minime de conținut reciclat pentru orice parte din plastic a ambalajului;
  • obiective minime de reciclare în funcție de greutatea deșeurilor de ambalaje generate și cerințe sporite de reciclare;
  • 90% din recipientele de unică folosință pentru băuturi din plastic și metal (până la trei litri) să fie colectate separat până în 2029 (sisteme de depozit-retur).

Raportoarea Frédérique Ries (Renew, BE) a declarat: „Pentru prima dată într-o lege a mediului, UE stabilește obiective de reducere a consumului de ambalaje, indiferent de materialul utilizat. Facem apel la toate sectoarele industriale, țările UE și consumatorii să își joace rolul în lupta împotriva ambalajelor în exces. Interzicerea substanțelor chimice pentru totdeauna în ambalajele alimentare este o mare victorie pentru sănătatea consumatorilor europeni. De asemenea, era esențial ca ambițiile de mediu să îndeplinească realitatea industrială. Acordul încurajează inovația și include scutiri pentru microîntreprinderi.”

Parlamentul și Consiliul trebuie să aprobe oficial acordul înainte ca acesta să intre în vigoare.

În 2018, ambalajele au generat o cifră de afaceri de 355 de miliarde EUR în UE. Este o sursă de deșeuri din ce în ce mai mare, totalul UE crescând de la 66 de milioane de tone în 2009 la 84 de milioane de tone în 2021. Fiecare european a generat 188,7 kg de deșeuri de ambalaje în 2021, o cifră care se așteaptă să crească la 209 kg în 2021. 2030 fără măsuri suplimentare.