Au mai rămas mai puțin de două luni înainte de startul sistemului de garanție – returnare, dar marile lanțuri comerciale au început deja să experimenteze cu proiecte de returnare a ambalajelor, pe care le plătesc clienților cu 50 de bani sau cupoane de reducere. Kaufland a reușit un record la nivel național, strângând într-o singură săptămână 11,2 milioane recipiente, aduse de peste 470.000 de clienți. „Săptămâna reciclării” de la Kaufland a avut loc între 27 septembrie și 3 octombrie și s-a ținut în toate magazinele din țară. 

Uitându-ne la cifrele Kaufland, ca și la cozile semnalate la punctele de colectare ale Auchan, putem spune că sistemul de returnare pentru garanția de 50 de bani pe ambalaj va fi cu siguranță un succes. Totuși, nu ar fi credibil să presupunem că toți clienții vor strânge plase de ambalaje și își vor pierde timpul la un magazin pentru a le returna și pentru a-și recupera banii de garanție. Mai degrabă vor fi ai mulți cei care adună ambalajele și le vor returna. Dar rămâne de văzut dacă aceștia vor reuși să strângă o cantitate semnificativă de ambalaje din totalul achiziționat din magazine.

Atenție: este important de reținut că ambalajele care vor intra în sistemul SGR vor fi marcate cu logo-ul SGR. Aceasta înseamnă că ambalajele din prezent, nesemnalizate, nu vor putea fi returnate pentru garanție, Cu alte cuvinte, este inutil să adunați acum ambalaje pentru a le returna după 1 decembrie. 

Reciclezi și salvezi

În perioada 27 septembrie – 3 octombrie 2023, pentru fiecare recipient din PET, sticlă sau doză de aluminiu, adus la unul dintre automatele de colectare separată de la Kaufland, clienții au primit 50 de bani sub forma unui voucher valoric. Cupoanele emise de aparat pot fi folosite în orice magazin Kaufland până pe 10 octombrie, pentru achitarea tranzacțiilor cu minimum 0,01 lei mai mari decât valoarea voucherului.

Inițiativa „Săptămâna reciclării” s-a desfășurat în paralel cu oferta săptămânală din campania „Reciclezi și Salvezi”. Astfel, pentru fiecare cinci recipiente depuse în automat, clienții au primit un cupon de 10% extra reducere la un produs din categoria de tablete de ciocolată, valabil în perioada 27 septembrie și 3 octombrie 2023. Pentru a fi acceptate de aparat, este important ca toate recipientele introduse să fie goale, cât mai curate și nedeteriorate.

„Rezultatele campaniei „Săptămâna Reciclării” demonstrează că românii sunt dornici să recicleze și receptivi la inițiativele care le oferă un stimulent. În doar o săptămână, am reușit performanța de a colecta peste 11,2 milioane de recipiente, adică echivalentul a 75% din cele 15 milioane colectate în pe parcursul anului 2022. Mulțumim pentru implicare clienților care au răspuns pozitiv invitației noastre, dar mai ales pentru răbdare și înțelegere. E important să ne amintim că aparatele au o capacitate limitată de stocare. Totodată, mulțumim colegilor și partenerilor reciclatori pentru sprijinul logistic, cărora le revine succesul acestei inițiative”, a declarat Valer Hancaș, Director Comunicare și Corporate Affairs Kaufland România.

În 2021, Kaufland a devenit primul retailer din România cu un sistem de reciclare disponibil în fiecare magazin. În prezent, 343 de automate de colectare deservesc clienții celor 169 de hipermarketuri din țară, retailerul având planificate investiții de 7 milioane de euro pentru eficientizarea și extinderea acestui sistem. Din această sumă, peste 260.000 euro au fost deja alocați pentru achiziționarea celui mai mare echipament de colectare separată din România, amplasat la magazinul Kaufland Barbu Văcărescu.

Prin campania „Săptămâna reciclării”, compania și-a propus să îi familiarizeze pe români cu Sistemul de Garanție-Returnare și cu soluțiile oferite de Kaufland, astfel încât returnarea ambalajelor să fie simplă și rapidă, pentru a fi integrată în rutina zilnică a cetățenilor.

La nivel logistic, implementarea sistemului în magazinele Kaufland a fost un proces complex, care a durat aproximativ trei ani. Una dintre prioritățile și provocările întâmpinate ține de identificarea partenerilor specializați, care să poată gestiona deșeurile din sticlă, un singur container cântărind până la 300 kg. Sistemul de Garanție-Returnare din România va fi cel mai mare din Europa de Sud-Est, iar buna funcționare a proiectului necesită o rețea logistică bine definită și colaborări strânse cu partenerii.

Returnare la Auchan

Și retailerul Auchan a oferit o posibilitatea de a returna deja ambalajele contra unul voucher echivalentul a 50 de bani pe ambalaj. Compania desfășoară programul din 18 aprilie, iar până în prezent, circa 150.000 de ambalaje au fost aduse zilnic în cele 37 de puncte de colectare din orașele în care e prezent, cele mai mari cantități fiind înregistrate în București, Timișoara, Craiova, Constanța și Brașov.

Programul Auchan de returnare a ambalajelor PET, aluminiu li sticlă va continua, iar pentru fiecare ambalaj colectat după scanarea cardului MyCLUB Auchan, vor fi recompensați cu un voucher de fidelitate de 0,5 lei. Bonificarea de 0,5 lei per ambalaj oferită de Auchan se acordă pentru maximum 50 de ambalaje pe zi, respectiv 100 de ambalaje/săptămână/card de fidelitate. După atingerea acestor limite, reciclarea poate continua fără acordarea de beneficii.