Commercial Real Estate Services (CBRE), lider în servicii și investiții imobiliare comerciale, a lansat a treia ediție a raportului  de cercetare – „Is Sustainability Certification in Real Estate Worth it?”. Realizat în 19 țări europene, inclusiv România, raportul subliniază o corelație între certificarea de sustenabilitate, performanța energetică mai ridicată și valoarea de piață a clădirilor de birouri.

Rezultatele cercetării CBRE arată că standardele de certificare vor continua să evolueze. Datele demonstrează că, în semestrul întâi al anului 2023, ponderea proprietăților de birouri care dețin certificare verde pe piețele analizate a crescut la 22%, de la 15% în 2019.

Având un stoc modern de birouri, orașele analizate din România se află în topul CBRE, cu o pondere medie de peste 70% a stocului de birouri certificate – 60% în Iași, 70% în Cluj-Napoca, 75% în București și peste 80% în Timișoara. În regiunea CEE, doar Varșovia mai apare în acest top cu aproape 70% stoc de clădiri certificate.

”Prin acest raport, CBRE își propune să sporească disponibilitatea datelor și a informațiilor analitice în domeniul imobiliar, unul dintre sectoarele economiei care poate contribui semnificativ la reducerea emisiilor de carbon. Rezultatele cercetărilor noastre ajută companiile de pe piața imobiliară să implementeze inițiativele declarate și să adopte decizii măsurabile și mai bune din punctul de vedere al protecției mediului. În Europa, există tot mai multe dovezi orientate spre calitate, iar cifrele agregate privind gradul de ocupare al birourilor certificate prezentate în acest raport, confirmă tendința că activitatea de închiriere și investiții se concentrează din ce în ce mai mult pe clădirile certificate”, a declarat Valeriu Toma, Head of Property Management în cadrul CBRE România.

Potrivit cercetării CBRE, gradul de ocupare a birourilor certificate a crescut în toate orașele din cele 19 țări analizate, în medie, de la 31% în 2019, la 34% în S1 2023. Această creștere denotă faptul că birourile sustenabile câștigă teren în ciuda chiriilor mai ridicate. Spre exemplu, chiriile pentru spațiile de birouri certificate sunt cu 10% mai mari în București, cu aproape 15% mai mari în Cluj-Napoca, cu 25% mai mari în Brașov și depășesc cu puțin 35% în Timișoara.

Cu toate acestea, CBRE susține că ESG rămâne doar unul dintre factorii relevanți pentru luarea deciziilor, întrucât preferințele ocupanților față de clădirile care oferă dotări mai multe și o mai bună experiență de utilizare depășesc cu mult prioritățile ESG.