Companiile din ecosistemul Renovatio, unul dintre principalii jucători în domeniul energiei solare și al tehnologiei verzi din România, au finanțat recent un proiect caritabil în valoare de o jumătate de milion de euro, care a presupus montarea a 53 de sisteme fotovoltaice pe acoperișurile mai multor școli, licee, grădinițe și instituții publice și de cult din 12 județe ale României.

Mai exact, este vorba despre panouri fotovoltaice care au fost instalate la 15 grădinițe, 19 școli, trei licee, șase cămine culturale, cinci dispensare, o mănăstire, o sală de sport, un centru educațional și două organizații non-guvernamentale.

Astfel, Renovatio a asigurat finanțarea Proiectului “Educație prin Energie Regenerabilă”, derulat de Asociația din Drag și Dor Pentru Comunitate.

”Cele 53 de sisteme fotovoltaice au fost montate în 12 județe din România. Astfel, în județul Galați s-au montat 24 sisteme, în Bacău – 6, în Ialomița – 5, în Călărași – 4, în Constanța – 4, în Satu Mare – 2, în Olt -2, în Dolj – 2, iar în Giurgiu, București, Dâmbovița și Cluj – câte un sistem”, a declarat Doru Voicu, Director de Strategie al  Ecosistemului de companii Renovatio.

”Până la data de 7 Septembrie 2023, sistemele au generat 45 MWh de electricitate, conform portalului de monitorizare FusionSolar. Menționăm că panourile fotovoltaice nu exportă deocamdată surplusul în rețeaua electrică, dar acest lucru se va schimba în următoarele luni atunci când vor deveni prosumatori. Capacitatea de producție are o putere totală 340 kW, constând în 52 de sisteme a câte 6,15kW, în timp ce sistemul cu numărul 53 are 14,35kW”, a spus, la rândul său, Ionuț Procop, președintele Asociației din Drag și Dor Pentru Comunitate.

În primă fază a proiectului, intenția asociației a fost ca beneficiarii să conștientizeze avantajele energiei regenerabile. Mai departe, în faza a doua, Asociația din Drag și Dor Pentru Comunitate intenționează să deruleze o campanie de educare despre energia regenerabilă, sub forma unei caravane. Reprezentanții asociației vor vizita comunitățile beneficiare și îi vor informa pe locuitorii interesați despre performanțele sistemelor fotovoltaice, impactul acestora și avantajele imediate.