Retailerul internațional de modă Primark lansează prima sa gamă de produse concepute și realizate în așa fel încât să poată fi revalorificate sau reciclate. De la jumătatea lunii aprilie, clienții pot cumpăra noua colecție de produse circulare, concepută conform noului standard de produse circulare al Primark, care se bazează pe principiile stabilite de către Fundația Ellen MacArthur.

Colecția de 35 de piese, care include articole de îmbrăcăminte pentru bărbați, femei și copii, cuprinde forme, modele și culori îndrăgite de toată lumea, care pot fi combinate și asortate cu piesele de bază din propria garderobă. De la compoziția fibrelor până la durabilitatea și reciclabilitatea sporită, fiecare piesă a fost concepută cu atenție pentru a susține ambiția Primark de a se îndrepta către un viitor mai circular. Această colecție este o premieră pentru Primark, urmând să fie completată de altele pe parcursul acestui an.

Fiecare piesă din colecție a fost proiectată și fabricată în așa fel încât să poată fi revalorificată sau reciclată, cu accent pe trei elemente cheie: materiale din surse mai sustenabile, durabilitate și reciclabilitate.

Această colecție reunește ani de muncă și creează astfel un nou cadru, cu ambiția de a permite echipelor Primark de dezvoltare de produse și furnizorilor să creeze produse mai circulare, concepute în ideea de a avea o finalitate sustenabilă. Această colecție a fost creată de un mic grup de designeri, achizitori și furnizori care au implementat noul nostru standard de produse circulare și, deși știm că acesta este doar un mic pas în angajamentul nostru de a deveni o companie mai circulară, suntem încântați să extindem aceste noi principii de design în întreaga noastră activitate și cu mai mulți furnizori, ceea ce ne permite să le aplicăm la scară largă”, spune Nicholas Lambert, Director Produse Circulare la Primark.

Dezvoltat în colaborare cu grupul de reflecție în domeniul circularității Circle Economy și cu educatorul non-profit în domeniul sustenabilității Sustainable Fashion Academy, noul cadru se bazează pe viziunea pentru o economie circulară în domeniul modei elaborată de Fundația Ellen MacArthur, lider mondial în domeniul economiei circulare, și pe consultările realizate de WRAP, un ONG care activează în domeniul combaterii schimbărilor climatice.

Pentru a aborda sistemul liniar din industria modei de tip “take, make, waste” trebuie să trecem la o economie circulară, în care hainele sunt folosite mai mult, făcute pentru a fi transformate și fabricate din surse sigure și reciclate sau regenerabile. Prin participarea la programul „The Jeans Redesign” și dezvoltarea standardului lor de produse circulare, Primark face un pas înainte în călătoria sa pe termen lung către o economie circulară. Acum există o cale clară și necesitatea de a continua acțiunea, într-un ritm susținut și la scară amplă”, spune Jules Lennon, Fashion Lead, Ellen MacArthur Foundation.

În paralel cu această gamă, Primark a publicat noul său standard de produse circulare, un cadru pentru modul în care intenționează să proiecteze produsele acum și în viitor. Acesta va fi folosit de echipele Primark de dezvoltare de produse și de furnizorii săi pentru a susține ambiția companiei ca hainele realizate să fie purtate cât mai mult timp posibil și apoi reciclate la sfârșitul ciclului de viață. Acesta va fi actualizat anual pentru a reflecta progresele înregistrate de Primark în acest domeniu.

Lansarea colecției urmează unui proiect-pilot al cadrului Standardului de produse circulare de anul trecut, unde Primark a instruit un grup inițial de designeri, achizitori și furnizori în domeniul designului circular. Această formare va fi extinsă în acest an la peste 500 de membri ai echipelor de produse Primark, împreună cu alți furnizori selectați.