Platforma de mediu pentru București anunță o nouă etapă a inițiativei sale de transformare a Capitalei într-un oraș bun de trăit și mai sustenabil. După ce a finanțat cu peste 1,5 milioane de lei proiecte de amenajare a spațiilor verzi, gestionarea ariilor naturale urbane și soluții inovatoare pentru gestionarea deșeurilor, Platforma de mediu pentru București deschide un nou domeniu de finanțare: BIODIVERSITATEA URBANĂ.

Prezenta rundă, în valoare de 100.000 de Euro, realizată prin parteneriatul cu PENNY | REWE Romania, aduce o nouă perspectivă asupra modului în care Bucureștiul devine un oraș în care biodiversitatea și mediul prosperă alături de comunitatea urbană.

Conform Raportului de cercetare privind starea mediului din București, orașul ascunde o diversitate surprinzătoare de specii de plante și animale, atât autohtone, cât și exotice. Cu toate acestea, potențialul biodiversității urbane este subexploatat și predomină spațiile amenajate în mod excesiv.

Raportul indică, de asemenea, că terenurile abandonate din București pot juca un rol important în crearea unei infrastructuri ecologice care să lege spațiile verzi și ariile de apă ale orașului. Dependența și preferința populației față de spațiile intensiv amenajate este problematică. De aceea, proiectele care oferă oportunități de interacțiune cu biodiversitatea urbană și înțelegere a impactului intervenției umane sunt esențiale.

”Parteneriatul cu Platforma de mediu pentru București este pentru noi o oportunitate unică de a sprijini inițiativele care promovează biodiversitatea urbană. La PENNY credem că o comunitate sănătoasă și un mediu înconjurător prosper sunt esențiale pentru binele nostru comun. Suntem nerăbdători să descoperim proiectele de susținere a biodiversității în mijlocul agitației urbane”, declară Claudia Ivan, Sustainability Manager la PENNY | REWE Romania.

”Suntem bucuroși să colaborăm cu parteneri curajoși, dispuși să finanțeze proiecte pe termen lung și care înțeleg că schimbarea de mediu nu vine peste noapte. Cu determinare, dorim să cultivăm biodiversitatea urbană și să o facem alături de comunitatea locală de ONG-uri și grupuri de inițiativă, împreună”, adaugă Ana Mircioagă, Grants Manager la Fundația Comunitară București.

Finanțarea se dorește a fi continuă pe parcursul a trei ani de activități. Proiectele vor fi evaluate anual, iar în funcție de rezultate și de capacitatea Platformei de mediu pentru București de a atrage fonduri suplimentare, se va negocia și semna următoarea etapă de finanțare.

Proiectele pot fi depuse de organizații non-guvernamentale, neafiliate politic, sau de grupuri de inițiativă care vor implementa activitățile propuse în București și Ilfov.