Asociația pentru Valori în Educație (AVE) și Lidl România marchează în 2024 opt ani de colaborare, timp în care 290 de directori au ales să implementeze, în școlile pe care le conduc și în care învață peste 220.000 de elevi, programele Academia de Leadership și Management Școlar, HumanKind, Edu Networks și, începând de anul trecut, Programul de Transformare a Școlilor din România.

În 2024, Lidl susține desfășurarea Programului de Transformare a Școlilor din România cu 600.000 de euro. Astfel, investiția Lidl în proiecte la care au participat sau urmează să participe școli publice din întreaga țară, derulate de AVE, se ridică la 2,4 milioane de euro.

Programul de Transformare a Școlilor din România continuă demersul AVE prin care își propune să ofere un pachet complet de sprijin unităților de învățământ. Proiectul se adresează tuturor unităților școlare din mediul urban și rural, cu scopul ca fiecare copil să obțină progres vizibil în privința unor abilități cheie, relevante pentru secolul XXI. Procesul de transformare al fiecărei școli în cadrul  programului va dura trei ani.

AVE urmărește ca, în fiecare școală înrolată în program, elevii să știe să scrie, să citească și să înțeleagă ce au citit, să își îmbunătățească nivelul competențelor digitale și să își dezvolte abilitățile socio-emoționale. Măsurarea progresului se face prin evaluarea acestor competențe atât la intrarea în program, cât și pe parcursul lui. De asemenea, nevoile de dezvoltare și învățare ale profesorilor și directorilor sunt evaluate și susținute prin programe speciale, mentori din business și o suită de activități de învățare cu valență practică, gata de aplicat la clasă. Până în 2028, AVE își dorește să lucreze cu 1.000 de școli, ceea ce înseamnă ca fiecare copil din școlile participante să aibă progres vizibil pe fiecare dintre cele opt competențe-cheie identificate de Consiliul Uniunii Europene ca necesare pentru a permite împlinirea personală, o viață sănătoasă și sustenabilă, angajabilitatea, implicarea civică și incluziunea socială. Școlile care sunt interesate să facă parte din acest program se pot încă înregistra pe site-ul www.ave-romania.ro.

Pentru ca elevii să fie realmente pregătiți pentru viitor este timpul ca școala să facă tranziția la axarea pe competențe de viață și învățare (în loc de predare). Fiecare elev poate avea rezultate academice bune, atunci când se simte susținut, când beneficiază de încrederea profesorilor, de un mediu care să îi confere încredere și în care adulții din viața lui se preocupă de starea de bine, iar experiența de învățare este personalizată. Programul nostru sprijină mii de directori și profesori pentru ca aceste lucruri să devină o realitate în școlile din România”, a declarat Andreea Nistor, Director Executiv AVE.

Într-o lume aflată în permanentă schimbare, viitorul unei societăți nu ar fi posibil fără educație. Noi, Lidl, sprijinim acele inițiative sustenabile, cu impact pe termen lung, iar Programul de Transformare a Școlilor din România răspunde acestor nevoi prin echiparea copiilor cu abilități relevante pentru viață și pentru piața muncii”, a declarat Maria Mihai, Director de Comunicare și CSR Lidl România.

Programul de Transformare a Școlilor din România integrează expertiza perfecționată în proiectele derulate anterior de AVE. Pentru două dintre acestea – Edu Networks și Academia de Leadership și Management Școlar –  Lidl România a fost partener fondator.