Compania Grampet Group, cel mai mare grup privat cu specific feroviar și logistic din România, Europa Centrală și de Sud-Est, a publicat un raport al investițiilor în sustenabilitate și al impactului programelor pe care le desfășoară.

Școala GFR și Fundația Grampet sunt două dintre proiectele prin care grupul promovează accesul la educație și stimulează interesul tinerilor pentru o carieră în domeniul transporturilor. Din 2017, peste 1.200 de cursanți au urmat Școala GFR, care oferă cursuri de calificare profesională pentru o carieră în domeniul feroviar. Toate cheltuielile de școlarizare (suma medie/cursant 15.000 EUR) sunt acoperite de Grup Feroviar Român (GFR), companie din cadrul Grampet Group, iar în ultimii 6 ani, investițiile GFR în acest proiect au fost de 18 milioane de euro. În plus, cursanților li se oferă un contract de muncă din momentul în care sunt acceptați în program, rata de retenție fiind de 70%.

Înțelegem importanța formării profesionale în transportul feroviar și, de aceea, ne-am concentrat eforturile pentru a dezvolta o forță de muncă bine pregătită și sigură. Considerăm că investind în formarea angajaților noștri și promovând excelența în industria feroviară, suntem pe calea corectă de a îmbunătăți calitatea și siguranța serviciilor de transport”, a declarat Gruia Stoica, Președinte și Fondator Grampet Group.

O altă direcție în strategia ESG a companiei este susținerea învățământului public, iar cel mai recent proiect în acest sens este parteneriatul cu Universitatea POLITEHNICA București (UPB) pentru crearea unui campus destinat tinerilor interesați să urmeze un parcurs educațional relevant pentru integrarea pe piața muncii. Proiectul „Campus Dual Politehnica București” va atrage fonduri europene în valoare de 30 milioane euro pentru construirea de spații de învățământ și cercetare, cantină, cămin, hală pentru ateliere digitale și sport, dar și alte facilități dedicate studenților. Tot în 2023, în cadrul parteneriatului cu UPB, Grampet Group a investit în modernizarea unui laborator în cadrul Facultății de Transporturi – Laboratorul GFR, pentru a facilita accesul studenților la programe de studiu și soluții software performante necesare aprofundării cunoștințelor.

Pentru a sprijini accesul la educație și incluziunea, grupul a înființat Fundația Toflea, prin intermediul căreia elevii din comuna Brahășești, județul Galați, au fost susținuți pentru a-și continua studiile, fiind încurajați în același timp să-și păstreze identitatea etnică.

În fiecare an, susținem educația a cel puțin 450 de copii, majoritatea din comunitatea romă. Am reușit, astfel, ca din cei aproximativ 10.000 de minoritari romi din Toflea să nu avem niciun tânăr adult care să nu fi absolvit cel puțin liceul. Integrarea minorității rome este o mare provocare, dar noi suntem aici pentru a contribui la îmbunătățirea accesului la educație și pentru a le oferi șansa unui viitor mai bun”, adaugă Gruia Stoica.

În ceea ce privește planurile pentru dezvoltare durabilă, Grampet Group își anunță angajamentul de a continua investițiile în infrastructura feroviară și adoptarea noilor tehnologii pentru a spori eficiența consumului de energie.

Într-o eră în care sustenabilitatea nu mai este doar un principiu, ci o necesitate, Grampet Group își dorește să joace un rol important în modelarea unei economii verzi și responsabile, punând în practică soluții inovatoare și eficiente în fiecare aspect al afacerii noastre. Dorim să fim nu doar lideri în domeniul transporturilor feroviare, ci și o platformă durabilă pentru progresul economiei și al generațiilor viitoare“, mai spune Gruia Stoica.