Genesis Property, dezvoltator și operator de clădiri de birouri clasa A în București, anunță rezultatele unui sondaj potrivit căruia, din cei 1.247 de respondenți reprezentând mai multe generații de angajați la nivel național, aproape 61% consideră că biroul ideal trebuie să fie într-un campus cu multe facilități și opțiuni pentru viața la birou și spații diferite unde pot lucra în funcție de nevoile lor.

Din perspectiva beneficiilor, aproape 60% dintre respondenți consideră că un astfel de mediu îmbunătățește starea lor de bine și sănătate, în timp ce 50% apreciază că sporește productivitatea și eficiența muncii. De asemenea, aproape jumătate din respondenți (49%) percep lucrul într-un birou ideal ca fiind esențial pentru realizarea unui echilibru între viața profesională și timpul liber.

Un element esențial al biroului ideal al vremurilor actuale este comunitatea vibrantă pe care o promovează. Un campus modern ar trebui să fie un loc unde angajații se simt parte dintr-o comunitate unită, unde colaborarea și schimbul de idei sunt încurajate și unde fiecare angajat este apreciat pentru contribuția sa unică. Prin combinarea facilităților moderne, a flexibilității operaționale și a unei culturi organizaționale puternice, un astfel de campus devine un mediu propice pentru inovație, creativitate și performanță pe termen lung. Astfel, investiția într-un birou modern și versatil nu este doar o necesitate, ci o oportunitate pentru companii de a-și atrage și menține cei mai talentați angajați și de a-și consolida poziția pe piață într-o lume competitivă și în continuă schimbare”, subliniază Marcela Stancu, Community Director, Genesis Property.

Pe lângă oportunitățile de promovare și creștere a salariului (55%), pachetul de beneficii extrasalariale (46,2%) și modul de lucru hibrid (41%), peste 30% dintre respondenții de toate vârstele consideră colaborarea cu echipa, mediul de lucru și facilitățile drept aspecte foarte importante atunci când iau în considerare un nou job.

De altfel, aproape jumătate dintre angajații români care au răspuns la sondajul Genesis Property consideră că principala facilitate pe care ar trebui să o aibă biroul ideal este accesul la cele mai moderne tehnologii și instrumente. Alții preferă zonele destinate interacțiunii și colaborării cu colegii (36,5%), spațiile verzi și extinse în imediata apropiere a biroului (30%) sau spațiile pentru socializare la birou și în timpul liber (29%).

În termeni de beneficii pentru sustenabilitate pe care ar trebui să le aibă birourile, majoritatea respondenților au menționat iluminatul interior și exterior cu tehnologie LED pentru consum eficient (51,7%), echipamentele de încălzire și răcire eficiente energetic (51%), panourile fotovoltaice pentru asigurarea necesarului de energie (47%), precum și utilizarea senzorilor pentru monitorizarea și reducerea consumului de utilități (32,5%). De asemenea, puțin peste 20% dintre respondenți au subliniat importanța stațiilor de încărcare pentru mașinile electrice.

Sondajul Genesis Property a analizat care este părerea românilor despre revenirea la birou și a fost desfășurat în martie 2024, la nivel național, prin platforma iVox, pe un eșantion total de 1.247 utilizatori de internet din România. Circa 48% dintre participanți sunt de sex feminin, iar peste 51% au un venit net mai mare de 4.000 de lei.