Spitalul Veterinar PET STUFF, alături de Protecția Animalelor CJ Ilfov, Big Hearts Society și Clubul Câinilor Utilitari, a desfășurat la începutul lunii aprilie 2024 o inițiativă de sustenabilitate pentru strângerea excrementelor de animale și a altor gunoaie din trei sectoare ale Capitalei.

La acțiunea de curățenie s-au alăturat peste 120 de voluntari, printre care membri din cadrul Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București și reprezentanți ai Asociației Române de Hemofilie. În total, în doar patru ore, aproximativ 400 de kilograme de deșeuri (excremente de animale și alte gunoaie) au fost adunate din sectoarele 1, 2 și 6 din București.

Suntem încântați să vedem rapiditatea cu care oamenii din jurul nostru s-au mobilizat pentru a ni se alătura în cadrul inițiativei de sustenabilitate pe care am organizat-o împreună cu partenerii noștri. Am plecat de la o problemă reală – lipsa disciplinei în ceea ce privește responsabilitatea față de comunitate și față de celelalte animale. Scopul inițiativei noastre a fost de a da un exemplu pozitiv proprietarilor de animale, pe care îi încurajăm să fie responsabili și să strângă după animalul lor. Ca parte a strategiei noastre de responsabilitate socială, vom continua să educăm populația în ceea ce privește responsabilitatea față de animalele de companie”, a declarat Cristian Cristea, co-fondator și medic titular la Spitalul Veterinar PET STUFF.

Reprezentanții PET STUFF atrag atenția proprietarilor animalelor de companie că este esențial să fie responsabili în privința curățeniei, întrucât fecalele animalelor pot reprezenta un adevărat pericol atât pentru comunitate, cât și pentru celelalte animale. Acestea pot conține microorganisme care provoacă boli grave la oameni, precum Salmonella, E. coli sau Giardia. În plus, deținătorii animalelor de companie din București, care nu strâng după patrupezii lor, riscă să primească amenzi cuprinse între 200 și 3.000 de lei.

Recomandarea medicilor veterinari pentru proprietarii animalelor de companie este ca aceștia să iasă la plimbare echipați cu pungi igienice de unică folosință, să strângă imediat în urma patrupedului și să arunce mizeria în locurile special amenajate.