În perioada aprilie 2023 – mai 2024, Asociația de Ecoturism din România, în parteneriat cu R.N.P. Romsilva Administrația Parcului Natural Vânători Neamț RA (APNVNT), Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice și Asociația Mioritics, au implementat proiectul „Ținutul Zimbrului – un model de conservare prin procese naturale și dezvoltare sustenabilă prin educație și ecoturism” în Parcul Natural Vânători Neamț. Proiectul a fost finanțat cu 800.000 de euro prin programul „Verde pentru viitor” susținut de Fundația OMV Petrom și derulat de FDSC și ProPark.
Proiectul a vizat mai multe direcții principale de dezvoltare: crearea condițiilor pentru un management eficient al populațiilor de mamifere mari, investiții în dezvoltarea infrastructurii de vizitare a parcului natural, re-marcarea a 3 trasee (26 km) de drumeție turistică montană și crearea a 3 trasee educaționale. Totodată, 10 angajați ai Parcului au participat la cursuri pentru competențe de ghidare în natură.
Noul Centru de Vizitare al Parcului Natural Vânători Neamț a fost inaugurat în data de 31 mai 2024, după ce a beneficiat de o reamenajare completă a spațiului și de modernizarea sistemului de iluminat. Elementele centrale ale expoziției sunt zimbrul – emblematic pentru zonă – și pădurea, ambele teme fiind prezentate prin diorame, instalații high-tech mecanice și o proiecție imersivă pe un perete de 70 de metri pătrați.
”În mai bine de douăzeci de ani de la înființare, Administrația Parcului a fost la originea unei serii de premiere la nivel național: prima certificare a managementului forestier în sistem FSC, primii zimbri reintroduși în libertate în România, înscrierea ca sit mixt al Peisajului cultural monahal Vânători Neamț în lista indicativă a României pentru Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, nominalizarea anuală în Top 100 Green Destinations. De această dată se reușește ridicarea ștachetei la nivel național, atât în ceea ce privește funcționalitățile extinse ale Centrului de Vizitare, în strânsă concordanță cu aspectele culturale, spirituale și cele naturale specifice zonei, cât și prin abordările inedite legate de educația de mediu și monitorizarea faunei”, a declarat Sebastian Cătănoiu, directorul Parcului.
”Fundația OMV Petrom și-a propus să sprijine Parcul Natural Vânători Neamț pentru a crea un model de reconstrucție, de conservare a biodiversității și de dezvoltare responsabilă a comunităților locale, construind pe valorile acestei arii protejate. Ne bucurăm că suntem parte din acest proces și sperăm că Centrul de Vizitare complet modernizat conform tendințelor expoziționale de secol XXI va atrage cât mai mulți turiști mici și mari care să descopere rolul biodiversității pentru asigurarea bunăstării umane pe termen lung”, a declarat Ana-Maria Mihăescu, președinta Fundației OMV Petrom.
Jurnal de Sustenabilitate
Publicația care se concentrează pe dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri din România.
articole recomandate