Cu ocazia Zilei internaționale a copilului, reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), ai UNICEF și ai Boardului Copiilor din România, au afirmat, în cadrul evenimentului „Porți Deschise” la Camera Deputaților, că implementarea Planului Național de Acțiune al Garanției Europene pentru Copii este oportunitatea generației de astăzi de a schimba radical viețile a 500.000 de copii din România care se află în risc de sărăcie și excluziune socială.

Garanția pentru copii este o recomandare adoptată de Consiliul Uniunii Europene în 2021 pentru a se asigura că toate statele membre întreprind acțiunile necesare pentru a „garanta” tuturor copiilor din UE, în special celor mai vulnerabili, acces la servicii de calitate și gratuite sau la prețuri accesibile. pentru a contracara sărăcia și excluderea socială a acestora. 

41,5% dintre copiii din România se află în prezent în risc de sărăcie și excluziune socială, acesta reprezentând un procent dublu față de media europeană. Prin Planul Național de Acțiune pentru Implementarea Garanției pentru Copii, adoptat de Guvern în 2023, reprezintă un angajament al autorităților de a reduce numărul copiilor expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială cu cel puțin 500.000 până în 2030. Planul include 59 de măsuri concrete, împărțite în 7 obiective, România angajându-se să investească peste 19 miliarde de euro printr-un mix de resurse din fonduri europene, bugetul de stat și fonduri locale și nerambursabile. 

Copiii nu sunt doar beneficiarii deciziilor de astăzi, ci și factorii decisivi de mâine pentru o dezvoltare sustenabilă. Iar într-un moment în care provocările sociale și educaționale devin din ce în ce mai complexe, declararea anului 2025 An Național al Copilului este o oportunitate ce poate să sublinieze și să tragă un semnal de alarmă asupra angajamentului și responsabilității colective a societății românești pentru viitor. Vă invit pe toți să ne unim eforturile și să contribuim activ la realizarea acestui obiectiv comun, pentru binele nostru, al copiilor de astăzi și al generațiilor viitoare”, a declarat Ioana, 16 ani, membră a Boardului Copiilor din România.

Ne bucurăm că putem să aducem în atenția tuturor subiectele care contează cu adevărat: participarea copiilor, accesul copiilor la servicii și la educație de calitate, care să le asigure dezvoltarea armonioasă, și multe lucruri pe care le construim împreună cu organizații internaționale, societate civilă, dar și comunități. Alături de UNICEF, suntem aici ca să prezentăm ceea ce face Guvernul României prin Garanția Europeană pentru Copii și prin Strategia Națională pentru Protecția și Promovarea Drepturilor Copilului”, a afirmat Rareș Achiriloaie, Președintele ANPDCA.

Luna aceasta este specială pentru noi din mai multe motive, printre care se numără și acela că, în iunie 1991, a fost semnat Acordul Cadru de Cooperare între Guvernul României și UNICEF, iar UNICEF și-a început lunga și productiva misiune în România, lucrând în beneficiul copiilor români. Am parcurs un drum lung de atunci, împreună cu partenerii noștri guvernamentali, societatea civilă și sectorul privat, copiii și părinții înșiși și continuăm pe acest drum”, a declarat Anna Riatti, reprezentanta UNICEF în România.