Agrovoltaics, companie a grupului Restart Energy, anunță semnarea unui contract de racordare cu Transelectrica în valoare de 56 de milioane de lei, în urma căruia peste 200.000 de gospodării din România vor fi alimentate cu energie verde. Acordul reprezintă o nouă etapă în dezvoltarea unui parc fotovoltaic cu o putere instalată de 500 MW, situat în localitatea Șimand, județul Arad.  

Parcul fotovoltaic este al doilea cel mai mare din România și va fi finanțat de US Exim Bank prin intermediul fondului american Interlink Capital Strategies din Washington DC. 

În vederea susținerii acordului de finanțare, compania intenționează să utilizeze tehnologie americană, care va include panouri fotovoltaice produse în SUA de către SEG Solar și baterii de stocare a energiei produse de TESLA. Managementul Restart Energy prognozează demararea construcției în trimestrul doi din 2025 și finalizarea proiectului până la 31 decembrie 2026.  

”Acest proiect este unul strategic, care consolidează poziția Restart Energy pe piața de energie verde din regiune. Parcul fotovoltaic contribuie la protejarea mediului, atât prin impactul negativ redus, cât și prin înlocuirea capacităților poluante existente care utilizează combustibili fosili. Suntem mândri să contribuim semnificativ la tranziția României către energia regenerabilă”, spune Armand Domuța, CEO & Founder Restart Energy. 

Potrivit estimărilor Restart Energy, viitorul parc fotovoltaic va produce anual peste 800.000 MWh și va ajuta la reducerea emisiilor de carbon cu aproximativ 400.000 tone pe an, respectiv 12 milioane de tone de CO2 evitate pe toată perioada de viață a proiectului. 

În ianuarie 2021, Restart Energy a semnat un parteneriat cu fondul american Interlink Capital Strategies din Washington DC pentru finanțarea dezvoltării a 500 MW de proiecte regenerabile în România până în 2025, în vederea furnizării de energie 100% verde produsă local către toți clienții finali.