Fundația Comunitară București și Decathlon România, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București, organizează cea de-a patra ediție a programului „Sportul pentru Toți”. Programul vizează promovarea activităților sportive în rândul copiilor și tinerilor din școlile gimnaziale și liceele din București, care au un efectiv școlar de minim 500 de elevi.

Conform Studiului realizat de Institutul Național de Sănătate Publică în anul 2020 după protocolul COSI (European Childhood Obesity Surveillance Initiative), aproape 40% dintre copiii din România se confruntă cu probleme de greutate, iar peste 50% au o capacitate fizică slabă sau foarte slabă. Activitățile predominant sedentare, precum jocurile pe calculator sau vizionarea TV, contribuie la această situație alarmantă. Prin urmare, cultivarea mișcării și activitățile sportive în aer liber au o importanță deosebită.

Programul „Sportul pentru Toți” se desfășoară în 2024 în București și în Iași, în colaborare cu Fundația Comunitară Iași, și dispune de un buget total de finanțare de 1.184.383 lei (238.000 de euro).

Finanțarea oferită instituțiilor școlare din București însumează 811.153 de lei (163.000 de euro) și cuprinde o finanțare de 343.372 lei (69.000 euro), dedicată unei școli sau liceu cu cel puțin 900 de elevi, pentru amenajarea unui teren sportiv în aer liber și organizarea a cel puțin 6 activități sportive comunitare, 3 în valoare totală de 373.230 de lei (75.000 de euro), destinate școlilor sau liceelor cu cel puțin 500 de elevi, pentru reabilitarea de terenuri sportive în aer liber și o finanțare de 94.551 de lei (19.000 de euro), pentru una dintre școlile care au beneficiat de sprijin în edițiile anterioare. Aceasta din urmă are scopul de a facilita deschiderea terenului sportiv, amenajat în cadrul programului, către comunitatea din cartier.

Detalii complete despre criteriile de eligibilitate, procesul de selecție și formularele de aplicație pentru primele două componente sunt disponibile pe site-ul programului. Pentru a treia componentă, școlile din edițiile anterioare vor primi invitație directă de înscriere.

”Sportul pentru Toți”, inițiat de Fundația Comunitară București împreună cu Decathlon România, urmărește crearea unor condiții mai bune pentru practicarea sportului din plăcere și în siguranță. Până în prezent, acest program a fost implementat în colaborare cu alte 3 Fundații Comunitare, acoperind 12 localități și sectoare. Cu un buget total de 2.368.000 de lei, 32 de școli au avut oportunitatea de a-și amenaja sau reabilita facilitățile sportive (terenuri în aer liber sau săli de sport) și peste 35.000 de elevi se bucură anual de acestea.