Ajungem MARI, cel mai mare program educațional național de sprijin al copiilor din sistemul de protecție, va pregăti timp de un an 380 de copii și tineri instituționalizați și din medii defavorizate din București și 24 de județe pentru o viață independentă, în cadrul proiectului „Împreună, construim un viitor mai bun copiilor abandonați”.

Copiii și tinerii vor învăța cum să facă față provocărilor din afara sistemului de protecție, cum să-și gestioneze fondurile și să se gospodărească, dar și cum să facă primii pași spre angajare.

Proiectul va fi derulat în perioada aprilie 2024 – martie 2025 de Ajungem MARI, cu ajutorul a peste 1.400 de voluntari și cu sprijinul OLX Group România, care va oferi o finanțare de 750.000 Lei.

”În toți acești ani la Ajungem MARI, am observat cum lumea copiilor și tinerilor instituționalizați se schimbă puțin câte puțin cu fiecare întâlnire pe care o au cu voluntarii, pentru că ei îi încurajează și îi ascultă. Ne bucurăm enorm că OLX, Storia și Autovit.ro, noii noștri parteneri, au înțeles că rolul voluntarilor este esențial în dezvoltarea și educația copiilor. Prin activitățile susținute, ne propunem să motivăm voluntarii să rămână cât mai mult timp alături de cei 3.000 de copii și tineri cu care lucrăm. Ei au nevoie de noi”, a declarat Vivianda Nicolae, Vicepreședinte Ajungem MARI.

”La OLX, Storia și Autovit.ro ne străduim să construim un viitor mai bun, plin de oportunități și speranță,  motiv pentru care atunci când drumul nostru s-a unit cu cel al Ajungem MARI am înțeles că avem mai multe lucruri care ne unesc. În ultimii ani am făcut din OLX Locuri de Muncă nu doar un simplu loc de întâlnire între angajatori și angajați, ci și un promotor al dezvoltării profesionale și personale a candidaților, astfel că ne alăturăm cu bucurie misiunii de a sprijini copiii și tineri instituționalizați și din medii defavorizate să se integreze în comunitate”, a declarat Andreea Oancea, Brand Manager OLX România, Portugalia, Bulgaria.

Comparativ cu tinerii care cresc în cadrul unei familii, tinerii instituționalizați au de cele mai multe ori șanse minime de a-și asigura un trai decent pe cont propriu. Motivul este faptul că tinerii care ies din sistemul de protecție nu și-au dezvoltat suficiente deprinderi de viață independentă.

Potrivit datelor Ajungem MARI, 1 din 3 copii instituționalizați ajunge în sistemul de protecție din cauza sărăciei, iar 1 din 4, ca urmare a neglijării.