Edenred, în parteneriat cu Asociația pentru Valori în Educație (AVE) și Asociația Școlilor Particulare (ASP), lansează „Masă și clasă”, un program pe termen lung, prin care susține 50 de școli publice, de la nivel național, pentru a-și dezvolta capacitatea managerială și pentru a reuși să atragă oportunități de finanțare.

În cadrul programului, ASP România va dezvolta, în colaborare cu bucătari profesioniști, medici nutriționiști și specialiști în sănătate, un Ghid de rețete sănătoase pentru școli, care va fi prezentat, într-o primă fază, în cadrul unor workshop-uri, bucătarilor din 50 de școli și grădinițe. Ulterior, ghidul va deveni accesibil online întregii rețele de unități de învățământ preuniversitar de stat și particulare.

Inițiativa se aliniază la politicile publice europene privind accesul copiilor la o alimentație sănătoasă prin mese calde în școli și se subscrie EduFOOD, direcția strategică pentru 2023-2026, în România, a Programului FOOD (Fighting Obesity through Offer & Demand), un demers european inspirat de Edenred. FOOD este cel mai mare proiect european public-privat lansat și coordonat de Edenred în 2009, activ în 11 țări UE, inclusiv în România.

În România, aproximativ 30% dintre copiii cu vârste cuprinse între 7-9 ani sunt supraponderali, în timp ce între 15% și 20% dintre ei sunt obezi, conform unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății publicat în anul 2022. În acest context, programul „Masă și clasă” își propune să acționeze pe cele două componente principale care contribuie cu impact la creșterea nivelului nutriției elevilor în școală: educație și îmbunătățirea calității meselor oferite copiilor în școli.

Îmbunătățirea calității meselor la copii reduce riscul de îmbolnăvire pe parcursul întregii vieți și, mai mult, îi poate determina să fie chiar cu până la 20% mai productivi ca adulți, potrivit Organizației Mondiale a Sanătații. Edenred este un susținător al nutriției echilibrate și al pauzelor de prânz, iar dacă până acum inițiativele noastre se concentrau pe angajați, prin noua direcție strategică EduFOOD, ne propunem să venim cu soluții sustenabile și resurse eficiente în adoptarea unei alimentații sănătoase și în etapele inițiale ale formării obiceiurilor alimentare echilibrate, respectiv în timpul școlii, pentru elevi”, a declarat Dana Sîntejudean, Director Regional Edenred Central Europe.

,,Ghidul de rețete sănătoase va fi un instrument practic care va inspira unitățile de învățământ pentru realizarea meniurilor școlare. Modelele de rețete sănătoase vor fi o sursă de inspirație, ajutând școlile să ofere mese echilibrate, gustoase și în concordanță cu standardele nutriționale. Astfel, se va promova alimentația sănătoasă, eficiența și implicarea comunității în oferirea unei educații nutriționale optime pentru copii”, a declarat Christian Comșa, Președinte al ASP.

Programul „Masă și clasă” se va derula în două etape, iar școlile vor fi selectate printr-un apel public, care urmează să fie deschis în următoarele săptămâni.