Ambasadorii Hope and Homes for Children – Amalia Enache, David Popovici, Mihai Morar, Marius Manole și Alexandru Tomescu – au dat startul unei campanii de strângere de fonduri pentru a construi o casă familială, destinată unui număr de 12 copii cu nevoi speciale medii și severe.

”Cu bucurie și cu un sentiment profund de responsabilitate ne adunăm forțele și inimile în cea mai frumoasă poveste a lui Împreună: povestea unei comunități puternice de oameni care înțeleg că atunci când construim un dormitor, construim de fapt vise bune și povești înainte de culcare, construim siguranță, încredere, identitate, familiaritate; că atunci CÂND CONSTRUIM O CASĂ, CONSTRUIM UN OM. Fiecare cărămidă, fiecare donație și fiecare gest al vostru de susținere va fi o promisiune către un viitor mai bun pentru 12 copii. Noi, Ambasadorii Hope and Homes for Children, vă invităm să fim împreună stâlp pentru ei și pentru toți copiii din România care nu au primit dreptul – așa cum noi l-am avut – de a crește în cel mai frumos univers: Acasă”, a declarat David Popovici.

Noua casă – pentru copiii din ultimul centru de plasament din sectorul 5, București – va fi construită aproape de școala specială pe care unii dintre copii o urmează, pe un teren pus la dispoziție de DGASPC Sector 5 și va oferi un mediu în care copiii primesc îngrijire și educație adecvată nevoilor specifice.

”Se spune că, pentru ca un popor să nu repete greșelile trecutului, trebuie ca mai întâi să îl cunoască. Iar aseară, la Casa Mița Biciclista, am reușit să recreăm o fărâmă din greul inimaginabil al primelor case de copii pe care le-am închis, acum mai bine de 20 de ani. Pentru că, deși orfelinatele groazei din anii ’90 nu mai există, orice formă de instituționalizare înseamnă ca un copil să crească fără identitate și fără rădăcini. Am pornit de la peste 100.000 de copii care trăiau în casele de copii, România e la un pas de a închide și ultimul orfelinat, în următorii ani. Iar alături de Amalia, David, Mihai, Marius și Alexandru, cărora le suntem pe deplin recunoscători pentru vocea pe care o dau copiilor fără voce, nu construim doar o casă pentru 12 copii, ci ne vindecăm, ca popor, alegând să nu uităm de copiii nimănui. Copii care sunt, de fapt, tot ai noștri”, declară Ștefan Dărăbuș, Director Național Hope and Homes for Children România.

Conform ANPDCA, la finalul lunii septembrie 2023, în România mai erau deschise 65 de orfelinate în care locuiau 1.500 de copii aflați în protecție specială. Primul orfelinat închis de Hope and Homes for Children împreună cu partenerii din sistemul de protecție a copilului, în anul 2001, a fost Leagănul Cavnic, iar de atunci fundația a contribuit la închiderea a altor 68 de centre de plasament și construirea a 128 de case familiale. Până în 2027, fundația are în plan construcția altor 8 case familiale și desființarea ultimelor orfelinate din România.