Producția de energie din surse nucleare este acceptată tot mai mult ca sursă green de energie. Fără emisii de carbon și cu deșeuri minime în urma procesului de producție, energia nucleară are un efect foarte redus asupra mediului, incomparabil cu cel al producției din combustibili fosili. Recunoașterea avantajelor energiei nucleare a avut loc și la summitul COP20 al ONU, unde 118 state s-au angajat să își tripleze capacitatea de energie regenerabilă până în 2030 pentru a putea reduce utilizarea combustibililor fosili în producția de energie, iar utilizarea centralelor nucleare este una dintre soluții. 

În cadrul COP28 s-au făcut multe anunțuri legate de decarbonizare în sectorul energetic, sursa a aproximativ o treime din emisiile globale de gaze cu efect de seră, iar printre anunțuri s-au remarcat extinderea producției de energie nucleare, reducerea emisiilor de metan și stoparea finanțării private pentru centralele pe cărbune. Angajamentul de triplare a energiei regenerabile este condus de Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii și Emiratele Arabe Unite, iar printre susținători se găsesc Brazilia, Nigeria, Japonia, Canada, Chile și Barbados.

Susținătorii, inclusiv UE și Emiratele Arabe Unite, doresc ca angajamentul privind energia regenerabilă să fie inclus în decizia finală a summit-ului ONU privind schimbările climatice, pentru a face din aceasta un obiectiv global. Acest lucru ar necesita un consens între cele aproape 200 de țări prezente.

Aaociația Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a prezentat un raport în care se estimează că este necesară dublarea numărului de reactoare nucleare din lume, în prezent de circa 400, pentru a putea atinge obiectivele acordului climatic de la Paris. În prezent, urmează ca zece țări să intre în câțiva ani în rândul statelor producătoare de energie nucleară și alte 17 care sunt în proces de evaluare a construcției acestor capacități. Ghana, Kenya, Maroc, Nigeria, Namibia, Filipine, Kazahstan și Uzbekistan au fost anunțate ca potențiale noi țări nucleare.

România este una dintre statele în care proiectele de majorare a capacității de producție de energie nucleară sunt pe cale să demareze. Pe de o parte, ar trebui să înceapă construcția a doi noi reactoare la Cernavodă de către Nuclearelectrica, iar pe de altă parte să ia startul construcția de reactoare modulare de dimensiuni mici.

Mai puțin cărbune pentru energie

Declarația trimisului american pentru climă John Kerry, conform căreia nu va putea fi atinsă ținta de emisii „net zero” fără extinderea capacităților nucleare a convins 20 de state să semneze acordul de triplare a producției de electricitate în reactoare nucleare. Capacitatea nucleară globală se ridică acum la 370 gigawați, cu reactoare în 31 de țări. Triplarea acestei capacități până în 2050 necesita o extindere semnificativă a capacităților de producție prin construcția de noi reactoare, ca și o finanțare pe măsură.

Alte angajamente de la COP28 au vizat cărbunele, combustibilul fosil care emite cel mai mult CO2, conform Reuters. Franța a spus că va aduna un grup de națiuni pentru a cere OCDE să măsoare riscurile climatice și financiare asociate investițiilor în noi active de cărbune, pentru a descuraja finanțatorii privați să susțină proiecte. Utilizatorii de cărbune din Kosovo și Republica Dominicană au convenit, de asemenea, să dezvolte planuri pentru a-și elimina treptat energia alimentată cu cărbune.

Între timp, aproape 50 de companii de petrol și gaze, inclusiv Exxon Mobil, au semnat Carta de decarbonizare a petrolului și gazelor, o inițiativă condusă de președintele COP, Sultan al-Jaber, pentru a reduce emisiile operaționale până în 2050. Carta a fost criticată de grupurile ecologiste care au spus că angajamentele sunt doar o distragere a atenției de la procesul COP28 și nu reușesc să se ocupe de emisiile cauzate de arderea combustibililor fosili.