Capitala slovenă, desemnată în 2016 Capitala verde a Europei, este prima capitală europeană care s-a apropiat de obiectivul unei societăți fără deșeuri, unde produsele și resursele sunt reciclate sau refolosite și aproape nimic nu ajunge la groapa de gunoi. Acest lucru a fost posibil în ultimii 10 ani prin colaborarea decidenților politici, a operatorilor economici și a cetățenilor pentru a crea un mediu urban mai sustenabil.
Ljubljana nu avea, încă din 2016, o instalație de incinerare a deșeurilor și nici nu intenționa la acel moment să construiască una. Orașul se axează pe soluții alternative, inclusiv pe un plan cuprinzător pentru gestionarea deșeurilor, care a făcut progrese semnificative în ceea ce privește dezvoltarea unei societăți fără deșeuri.
Ljublijana încurajează în mod activ reciclarea produselor prin intermediul Centrului public de reutilizare – un magazin bine dotat cu mobilă second hand unde zilnic, în medie, se face schimb de 75 de produse, 100 sunt vândute, iar altele sunt colectate și reparate. Inițiativa pusă în aplicare de firma publică de gestionare a deșeurilor, Snaga, este acum extinsă la nivelul întregii țări.
Conștientizând mai bine importanța reutilizării produselor și a resurselor, rezidenții orașului Ljubljana au redus cantitatea de deșeuri generate cu 15% în ultimii 10 ani. De asemenea, în 2014, fiecare persoană a eliminat, în medie, 283kg de deșeuri, cu 41% mai puțin decât media la nivelul Europei.
Punctele ușor accesibile de reciclare și de colectare a deșeurilor, împreună cu colectarea din ușă în ușă a anumitor tipuri de deșeuri urbane, asigură reciclarea sau transformarea în compost a aproximativ două treimi din deșeurile generate de gospodăriile și întreprinderile din Ljubljana. Prin urmare, cantitatea materialelor recuperate în oraș a crescut de la 16 kg de persoană în 2004 la 145kg în 2014, reducându-se cu 59% cantitatea de gunoi care ajunge în groapa de gunoi.
Colectarea și separarea sunt gestionate de Snaga, care deține una dintre cele mai moderne instalații de tratare a deșeurilor din Europa.
Instalația va produce 25.000 de tone de materii prime secundare sortate și energie ecologică. Utilizând tehnologie de ultimă oră, aceasta va asigura că doar aproximativ 5-10% din deșeurile colectate vor ajunge la groapa de gunoi. Restul materialelor, de la hârtie la plastic, sticlă și metal, se vor recicla. Materia organică este fie procesată și transformată în biogaz pentru a alimenta instalația, fie transformată în compost pentru spațiile verzi ale orașului Ljubljana. Astfel, se reduc emisiile de gaze cu efect de seră, precum metanul, generate de descompunerea materiei organice în gropile de gunoi și se previne contaminarea apei subterane.
Ljubljana are țeluri ambițioase pentru viitor. Orașul urmărește să intensifice colectarea separată a deșeurilor până la 75% și să reducă deșeurile reziduale anuale la 60kg de persoană până în 2025, asigurându-și și pe viitor poziția de oraș verde exemplar.
Sursa
” Ghidul de colectare separată – ediția 2021 „
Probleme și soluții pentru o colectare separată corectă: acasă, la serviciu, în comunitate.
Jurnal de Sustenabilitate
Publicația care se concentrează pe dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri din România.
articole recomandate