Localitatea cu cea mare rată de colectare separată din România este comuna Sălacea (3000 locuitori) din jud. Bihor. Dacă în anul 2017, ratele de colectare și reciclare a deșeurilor erau sub 1%, iar sistemul de colectare era unul tipic comunităților rurale din toată țara, în prezent rata de colectare separată este de 75%, potrivit datelor Zero Waste România. O performanță posibilă prin implementarea, începând cu anul 2018, a strategiei „Zero Waste pentru Comunități” după un model italian, care presupune colectarea separată din ușă în ușă, pe 5 tipuri de deșeuri. În câteva luni, locuitorii au înjumătățit cantitatea de deșeuri depozitate la groapa de gunoi (de la 27 de tone, la 12 tone), au sortat 60% din ce au aruncat, iar operatorul de salubritate a predat spre reciclare 40% din cantitatea produsă. De proiect s-a ocupat primăria din Sălacea împreună cu un operator de salubritate și reciclatorul ECO Bihor, în parteneriat cu ONG-ul „Zero Waste România”.

De altfel, Sălacea este singura comunitate din România care și-a îndeplinit țintele de reducere a cantității de deșeuri depozitate la gropile de gunoi prevăzute în toate planurile de după aderarea la UE, ținte care dacă nu vor fi atinse până la sfârșitul anului de toate localitățile din țară, ne vor aduce infringement în acest domeniu, dar și amenzi de 200.000 euro pe zi.

Conform datelor făcute public, în doar 3 luni de la implementarea programului pilot în 2018, rezultatele obținute au fost spectaculoase:

  • Rata de reducere a deșeurilor generate: a crescut de la 0% la 55%;
  • Rata de colectare separată: a crescut de la 1% la 61%;
  • Rata de reciclare: a crescut de la 1% la 40% din totalul deșeurilor colectate, materialul reciclabil fiind trimis la un reciclator final;
  • Cantitatea de deșeuri reziduale tratate prin depozitare la groapă: scădere de la 99% la 55%;
  • Implicarea cetățenilor: a crescut de la 8,4% la 75%;
  • 47,21% din totalul deșeurilor colectate, constând în ambalaje reciclabile și alte tipuri de deșeuri reciclabile, au fost transportate la o stație locală de sortare pentru a fi îndepărtată orice potențială contaminare și pentru o mai bună sortare, astfel încât materialul reciclabil obținut să fie de o calitate superioară;
  • 13,89% din totalul deșeurilor colectate, reprezentând deșeuri biodegradabile, au fost transportate la stația de compostare.

Bune practici de implementat urmând exemplul Sălacea

  • Bună comunicare cu comunitatea locală.
  • Deșeurile au fost ridicate separat, în zile diferite, pe cinci fracții: plastic, metal, hârtie și carton, sticlă, deșeuri biodegradabile.
  • Gospodăriile au fost dotate cu pubele de 120 de litri pentru sticlă, pubele mici de 10 litri pentru deșeurile biodegradabile colectabile în casă, pubele de 40 de litri pentru deșeurile biodegradabile depozitate afară, pubele de 40 de litri pentru deșeurile mixte și saci colorați pentru restul deșeurilor.
  • S-au pus bazele sistemului „plătești-pentru-cât-arunci” (pay as you throw) prin implementarea tarifului diferențiat, care motivează cetățenii să se implice în noul sistem de sortare pe cinci fracții. Toți cei care se implică plătesc 5 lei, iar cei care refuză plătesc 10 lei. Aceasta este o formă simplificată de implementare a sistemului „pay as you throw”, pe baza căreia se poate dezvolta mai târziu un sistem mai eficient, prin monitorizarea cantității de deșeuri reziduale generate.
  • Investițiile autorităților au fost de aproximativ 20.000 de euro, cheltuiți pentru realizarea unei noi infrastructuri de colectare a deșeurilor: 3.000 de pubele la 3.000 de locuitori/1.000 de gospodării, cu un cost de 4-5 euro de persoană.
  • Voința politică a fost elementul cheie al succesului, iar primarul a fost factorul decizional care a determinat reușita proiectului și menținerea acestor procente.
  • Cheia succesului o reprezintă pubelele mai mici pentru deșeurile reziduale.

Sursa
” Ghidul de colectare separată – ediția 2021 „
Probleme și soluții pentru o colectare separată corectă: acasă, la serviciu, în comunitate.