Anul trecut retailerul suedez a deschis primul magazin pilot second-hand în Eskilstuna, un oraș situat la vest de Stockholm, ca parte din eforturile sale de a atinge până în anul 2030 țintele asumate în domeniul protecției mediului. Mecanismul de funcționare a magazinului este simplu: mobilierul provine de centrele de reciclare din oraș unde au fost donate de către populație. Ulterior, piesele sunt reparate și finisate într-un atelier și vândute la un preț mai mic decât cel inițial. Această inițiativă face parte din strategia Ikea de a deveni o companie circulară până în anul 2030 – ceea ce presupune folosirea exclusivă de materiale recondiționate sau reciclate, cu scopul de a-i încuraja pe clienți să prelungească viața produselor pe care le folosesc. Amplasat într-un mall al cărui specific este orientarea către reciclarea și refolosirea produselor pe care le comercializează, magazinul pilot Ikea va fi o experiență a companiei în zona modelului de business de tip magazin second hand și totodată o provocare legată de modul în care va reuși să atragă cumpărători pentru acest gen de produse.
De altfel, Ingka Group, compania care deține brandul Ikea anunțase anul trecut că va lansa o schemă de buy-back în mai multe magazine ale sale, prin intermediul căreia clienții primesc un voucher în schimbul vechilor piese de mobilier Ikea, pe care ulterior retailerul le reciclează, le revinde în propriile magazine sau le donează.
Campania este implementată și în România și presupune următorii pași:
- Stabilește ce vrei să revinzi. Doar mobilierul IKEA la mâna a doua nemodificat și complet asamblat este acceptat pentru buy-back la IKEA. Consultă listele de produse eligibile/neeligibile. În cazul produselor neeligibile, poți avea în vedere reutilizarea, donarea, revânzarea prin intermediul platformelor online sau reciclarea.
- Urmează pașii din Instrumentul de buy-back și obține o ofertă preliminară pentru mobilierul tău folosit de care nu mai ai nevoie. Această ofertă va rămâne valabilă 30 de zile de la data de când estimarea a fost generată.
- Vino cu mobilierul IKEA asamblat și oferta primită în cel mai apropiat magazin IKEA. Un reprezentant va face o evaluare finală a produsului și va confirma oferta. Găsește Magazine
- Vei primi un card de retur încărcat cu suma stabilită pe care să o cheltui în magazin. Acest card este valabil 3 ani.
- Mobilierul adus de tine va fi apoi revândut în zona dedicată articolelor uzate la același preț cu care a fost răscumpărat de la tine, la care se adăugăTVA. În cazul în care nu ți se acceptă produsul, acesta poate fi reciclat/eliminat în orice mod ecologic care este disponibil.
Sursa
” Ghidul de colectare separată – ediția 2021 „
Probleme și soluții pentru o colectare separată corectă: acasă, la serviciu, în comunitate.
Jurnal de Sustenabilitate
Publicația care se concentrează pe dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri din România.
articole recomandate