Cu peste 12.000 de angajați la nivel global, compania de software Endava urmează o strategie de sustenabilitate construită pe 5 piloni centrali, iar în 2022 a obținut câteva dintre cele mai prestigioase recunoașteri pentru eforturile depuse în materie de sustenabilitate.

Reunită sub umbrela We Care, strategia de sustenabilitate a Endava se concentrează în jurul pilonilor Oameni, Impact Social, Business Responsabil, Inovație și Integritatea Datelor și Impactul asupra Mediului. Prin cei 5 piloni, Endava abordează 12 din cei 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite.

Ce a însemnat 2022 pentru Endava?

Anul trecut, Endava a primit o serie de recunoașteri la nivel internațional, pentru inițiativele sale în zona ESG, inclusiv premiul Proiectul CSR al anului la Gala ANIS Awards organizată în România, pentru inițiativa Thank You Forest. Aceasta reprezintă un proiect de plantare realizat de filiala locală a Endava în parteneriat cu asociația Plantăm Fapte Bune. Inițiativa este de asemenea în strânsă legătură cu un program derulat la nivel global în companie, și care presupune ca pentru fiecare e-Thank-You card trimis intern de angajații Endava, compania plantează un copac. În plus, pentru a marca borna de 10.000 de angajați care lucrează în Endava la nivel global, compania plantează câte un copac pentru fiecare angajat, în semn de recunoștință pentru că aceștia fac parte din organizație și contribuie la impactul pozitiv pe care aceasta în are în viețile oamenilor.

Tot anul trecut, Endava a primit medalia de bronz pentru performanțele înregistrate în domeniul ESG din partea EcoVadis, unul dintre cei mai importanți furnizori de rating-uri pe zona de sustenabilitate. În plus, în februarie același an, compania a semnat o scrisoare de angajament ca parte din inițiativa Science Based Targets (SBT) – un punct de referință în mișcarea corporate pentru acțiune climatică.

” Prin abordarea pe care o avem în programul We Care referitor la sustenabilitate în Endava, ne propunem să continuăm să aducem un impact pozitiv atât asupra modului în care ne desfășurăm activitatea ca organizație, cât și asupra comunităților din care facem parte.
Impactul de mediu este unul dintre cele cinci domenii pe care ne concentrăm și care dă suflet misiunii noastre de consolidare a sustenabilității. Prioritatea companiei din acest punct de vedere este să atingem obiectivul Net Zero în ceea ce privește emisiile de gaze cu efect de seră produse în cadrul oragnizației, precum și cele provenite din lanțul valoric. Credem că acest lucru ne va ajuta să ajungem mai repede la destinația noastră – un impact net pozitiv.

Ne dorim să începem să împărtășim cu comunitatea de afaceri din România experiența noastră în stabilirea și urmărirea obiectivelor de mediu și astfel să putem găsi împreună soluții eficace la provocările decarbonizării.”, spune Natalia Ciobanu, Environmental Manager la Endava.

Strategia de sustenabilitate a Endava la nivel global

Pilonul Mediu:

  • Diminuarea amprentei asupra mediului prin mai multe măsuri precum: reducerea consumului de energie bazată pe combustibili fosili; reducerea consumului de bunuri și produse fabricate din materiale nereciclabile sau alte materiale care dăunează mediului înconjurător; reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră provenite din operațiunile companiei, cu scopul de a atinge nivelul de emisii Net Zero; reducerea cantităților de deșeuri, inclusiv a apei uzate; diminuarea consumului de energie și a pierderilor de căldură.
  • Creșterea eficienței în utilizarea resurselor: un consum redus de energie și materiale pentru a genera aceeași valoare; folosirea alternativelor cele mai prietenoase cu mediul pentru resursele de care compania are nevoie, inclusiv tranziția către energie provenită din surse regenerabile în toate locațiile Endava și prevenirea risipei de electricitate și a altor utilități; reducerea poluării prin generarea unei cantități mai mici de gaze cu efect de seră

Pilonul Oameni:

În prezent, 36% dintre angajații Endava sunt femei, însă compania s-a angajat să atingă un nivel mai ridicat al egalității de gen, prin creșterea numărului de femei în poziții de leadership și la nivelul consiliilor de administrație. Anul trecut, Endava a publicat seria Meet our Women in Tech, cu scopul de a recunoaște impactul și contribuția semnificativă pe care femeile care lucrează în poziții din departamentele tehnice le au la nivel organizațional.

Pilonul Impact social:

Endava se implică în comunitățile în care operează prin activități de strângere de fonduri pentru cauze din domenii precum educație, sănătate, ajutor umanitar și mediu.

We Care 2022, în cifre:

  • 9% – emisiile de gaze cu efect de seră generate de operațiunile Endava;
  • 38% din managerii din companie sunt femei;
  • 99% dintre furnizorii strategici ai Endava au aderat la Codul de Conduită pentru Furnizorii Endava;
  • 52% din angajații Endava sunt în locații unde a fost implementat Sistemul de Management al Mediului (EMS);
  • 1 milion EUR investiți în campania de sprijinire a refugiaților ucrainieni în urma izbucnirii războiului dintre Rusia și Ucraina;
  • 36% din totalul angajaților Endava sunt femei;
  • 14 parteneriate strategice pentru acțiuni caritabile;
  • 19 proiecte caritabile;