Pentru OMV Petrom, sustenabilitatea stă la baza strategiei companiei pentru 2030. Cu investiții preconizate în valoare de 11 miliarde de euro până în 2030, pentru a susține tranziția energetică a României, pentru a ne decarbona operațiunile și pentru a-i sprijini pe clienții săi să își reducă emisiile, OMV Petrom are ambiția ca până în 2050, operațiunile sale să fie neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon. Jurnal de Sustenabilitate a stat de vorbă cu Christina Verchere, CEO și Președinte al Directoratului OMV Petrom pentru a afla care sunt realizările companiei în materie de sustenabilitate până în prezent în România dar și care planurile de viitor în acest domeniu.

 

Care este motivația din spatele sprijinirii Hospice Casa Speranței de către OMV Petrom?

Noi credem în mod fundamental că misiunea noastră merge dincolo de rolul nostru de a furniza energie în Romania. Suntem parte din fibra economică și socială a României și sprijinim cauzele sociale relevante pentru români, în trei domenii pe care noi le considerăm esențiale: sănătate, educație și mediu.

Susținem HOSPICE Casa Speranței pentru dedicarea lor totală în favoarea cauzei bolnavilor incurabili. Conceptul de demnitate, de curaj și de a nu fi singur ne-a determinat să ne alăturăm HOSPICE. Ei fac o diferență uriașă pentru mulți oameni care au atât de multă nevoie de ajutor. În România, peste 22.000 de copii cu boli incurabile și limitatoare de viață au nevoie de îngrijire paliativă. Suntem mândri că putem contribui cu 7 milioane de euro la HOSPICE, astfel încât Fundația să continue să crească și să sprijine mai mulți oameni din România. Sponsorizarea a dat posibilitatea ca HOSPICE să își concentreze eforturile de strângere de fonduri pentru construcția unui spitalul destinat îngrijirii paliative pediatrice la Adunații Copăceni.

Intenționați să sprijiniți și alte inițiative din domeniul social, având în vedere sprijinul oferit Hospice Casa Speranței?

Susținem cauze sociale din domeniile sănătate, educație, mediu, atât în mod direct, cât și prin intermediul Fundației OMV Petrom. Mă voi opri asupra câtorva proiecte finanțate in mod direct de către OMV Petrom în primele 9 luni ale acestui an.

În domeniul sănătății: am contribuit cu 5 milioane de euro la modernizarea Spitalului Județean de Urgență Ploiești, ajungând astfel la un total de 7 milioane euro. Spitalul deservește o populație de peste 800.000 de locuitori din județul Prahova și localitățile limitrofe, are peste 65.000 de pacienți internați și peste 160.000 de pacienți pe an în unitatea de primiri urgențe. De asemenea, sprijinim proiectul Medcorp „Sănătate în vecinătate” pentru asistență medicală în comunitățile cele mai nevoiașe din România. Mai mult de  1.700 de persoane au primit asistență medicală în cei doi ani de la începerea programului.

În domeniul educației, programul România Eficientă continuă să îmbunătățească facilitățile educaționale din școli și grădinițe. Până acum, două unități de învățământ din Prahova au fost renovate la standardul nZEB în urma unei investiții de 2,6 milioane de euro.

În domeniul mediului, am continuat plantările din cadrul programului „România plantează pentru mâine”, cu un buget de 3 milioane euro in 2023 și accent pe îmbunătățirea peisajului urban.

Prin intermediul Fundației OMV Petrom s-au inițiat proiecte în aceleași domenii cheie.

Astfel, prin programul „Împreună din prima zi”, 60 de spitale au fost dotate cu aparatură medicală de ultimă generație pentru nou născuți, în urma unei investiții totale de 2,5 milioane euro. Un alt exemplu este „Cutia bebelușului”, un program prin intermediul căruia  5.300 de mame și nou-născuți aflați într-o situație vulnerabilă vor primi produse de bază necesare nou-născuților în primul an de viață. Fundația OMV Petrom finanțează integral proiectul în valoare de peste 1,9 milioane euro.  „Start în educație” este cel mai mare program de educație timpurie din România, cu un buget multianual total de 7 milioane euro până în 2024. Programul ajunge la 120.000 de copii, 23.000 de părinți, 3.500 de educatori și 1.500 de grădinițe din zone defavorizate. În domeniul protecției mediului, Verde pentru viitor” este un program de finanțare pentru conservarea biodiversității în Parcurile Naționale și Naturale ale României în valoare de 800.000 euro.

Care sunt principalii piloni de sustenabilitate ai OMV Petrom în România după care se ghidează strategia de business pe plan local?

Sustenabilitatea stă la baza Strategiei noastre pentru 2030: ne dorim sa răspundem nevoii în creștere de energie, în timp ce reducem emisiile. Intenționăm să investim 11 miliarde de euro până în 2030, pentru a susține tranziția energetică a României, pentru a ne decarbona operațiunile și pentru a-i sprijini pe clienții noștri să își reducă emisiile. Avem ambiția ca până în 2050, operațiunile OMV Petrom să fie neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon.

Din cele 11 miliarde de euro, aproximativ 35% sunt alocați pentru proiecte cu emisii reduse și zero de carbon. Un portofoliu mai verde și mai diversificat va fi atins prin investiții în biocombustibili, soluții alternative de mobilitate, producție de electricitate din surse regenerabile și noi tehnologii. În prezent, am ajuns la un portofoliu de proiecte regenerabile care depășește 1 GW, o rețea de 180 de puncte de reîncărcare pentru vehicule electrice și am produs primul lot de combustibil sustenabil pentru aviație la Petrobrazi. Sustenabilitatea este integrată în totalitate în strategia de business a companiei prin operațiuni responsabile, inovație și digitalizare, precum și grijă față de oameni și comunitate.

Care sunt planurile pentru inițiativa România Plantează pentru Mâine, susținută de OMV Petrom?

„România plantează pentru mâine” este cea mai mare inițiativă de plantare cu finanțare privată din România. Programul a fost lansat in 2020 iar bugetul se ridică la aproape 9 milioane euro pentru patru ani. Din acest buget, circa 3 milioane de euro finanțează campaniile de plantare de anul acesta. De la începutul programului au fost plantați peste 2 milioane de copaci. Participarea OMV Petrom în proiectul ”România plantează pentru mâine” reflectă implicarea noastră activă în comunități și susținerea proiectelor care contribuie la protejarea ecosistemelor și adaptarea la schimbările climatice. Acțiunile de împădurire se desfășoară cu sprijinul a șase ONG-uri recunoscute pentru contribuțiile lor la protecția mediului în România – Pădurea Copiilor, Act for Tomorrow, Mai Mult Verde, Plantăm fapte bune în România, Viitor Plus, precum și Asociația Parcul Natural Văcărești.

Sustenabilitatea la OMV Petrom în cifre

  • 120 milioane de euro – pentru dezvoltarea comunităților din România, în ultimii 15 ani
  • 3,5 miliarde euro – pentru operațiuni cu emisii de carbon scăzute, până în 2030
  • ~ 30% – reducerea emisiilor de carbon din operațiunile noastre, până în 2030
  • Peste 1 GW de energie regenerabilă, până în 2030
  • Energia cu emisii de carbon reduse și zero pentru clienți va reprezenta ~60% din totalul produselor vândute în 2030