Engie România a finalizat procesul de achiziţie a unui parc eolian operaţional, cu o capacitate de 80 MW, situat în localitatea Chirnogeni, din judeţul Constanţa, deţinut anterior de Grupul EnerCap Capital Partners şi EP Global Energy.

„Situat în localitatea Chirnogeni din judeţul Constanţa, parcul eolian beneficiază de condiţiile favorabile de vânt caracteristice regiunii şi se estimează că va genera o producţie netă anuală de aproximativ 180 GWh, echivalentul consumului de energie electrică a 90.000 de gospodării pe o perioadă de un an. Această investiţie marchează un moment important pentru ENGIE Romania, capacitatea totală instalată de producţie de energie eoliană şi solară în România atingând 202 MW. De asemenea, prin această nouă achiziţie, compania aproape îşi va dubla capacitatea existentă de producţie de energie eoliană şi va contribui, alături de celelalte active de energie regenerabilă, la consolidarea poziţiei companiei în segmentul de producţie de energie verde”, se araată într-un comunicat al companiei.

În prezent, Grupul Engie România deţine şi operează două parcuri eoliene, cu o capacitate totală de 98 MW, în judeţele Brăila şi Galaţi, precum şi patru parcuri fotovoltaice, cu o capacitate instalată totală de 24 MW, în judeţele Arad, Buzău, Harghita şi Teleorman.

În plus, în 2023, compania a luat decizia de investiţie şi a demarat construcţia a două centrale solare de tip „Greenfield”. Una dintre acestea este localizată în comuna Ariceştii Rahtivani, judeţul Prahova (capacitate totală de 37.2 MWp), iar a doua, cu o capacitate instalată de 9.3 MWp în Gemenele, judeţul Brăila, pe terenul unde Engie operează deja un parc eolian. „Odată finalizat, acest proiect fi prima centrală hibridă din surse regenerabile din România”, conform companiei.

Grupul de companii Engie România activează în următoarele domenii de activitate: distribuţie şi furnizare de gaze naturale, producţie din surse regenerabile şi furnizare de energie electrică, precum şi soluţii verzi şi servicii tehnice pentru instalaţii de gaze naturale şi centrale termice.

Engie România şi filialele sale deservesc un portofoliu de aproape 2,250 milioane de clienţi, operează o reţea de distribuţie de 23.255 km, deţin o capacitate de producţie din surse verzi de 202 MW şi au peste 4.300 de angajaţi. Compania a realizat investiţii în valoare de 6,76 miliarde de lei, din anul 2005 până la 31 decembrie 2023.