Oltenia de sub Munte – Geoparc aspirant UNESCO, va lansa un documentar de promovare, realizat de către renumitul producător și jurnalist britanic Charlie Ottley. Acest proiect reprezintă singurul film din România realizat de către Charlie Ottley exclusiv din fondurile unui ONG, Asociația Kogayon, proiect susținut de către BRD Groupe Societe Generale.  

Cu o durată de aproximativ 17 minute, filmul este realizat pentru și alături de comunitate și prezintă patrimoniul natural și cultural variat al Olteniei de sub Munte. Charlie Ottley, cunoscut pentru proiectele sale de promovare a turismului sustenabil, este și ambasador al Geoparcului, pe care-l prezintă lumii întregi cu cele mai prețioase comori ale sale: rezervații naturale, situri geologice, peșteri, chei, păduri virgine, floră și faună, monumente, tradiții, obiceiuri și oameni ai locului. 

Oltenia de sub Munte oferă o diversitate impresionantă de floră și faună, cu un teritoriu acoperit în proporție de 80% pădure, dintre care peste 300 de hectare de păduri virgine. Zona este deopotrivă relevantă din prisma patrimoniului cultural material și imaterial, prin schituri, biserici și mănăstiri cu vechimi de sute de ani, respectiv prin tradițiile, obiceiurile și produsele locale. 

Obiectivul principal al geoparcului este asigurarea unei dezvoltări sustenabile, care să permită comunităților locale să prospere independent de intervenția externă, prin promovarea și valorificarea patrimoniului local. Proiectele desfășurate în Oltenia de sub Munte sunt menite să aducă beneficii pe termen lung și să păstreze resursele și potențialul zonei pentru generațiile viitoare. 

Avanpremiera filmului va avea loc pe 1 iunie, ora 20:30, în teritoriul Geoparcului aspirant UNESCO Oltenia de sub Munte. Evenimentul este gratuit, deschis publicului larg, și oferă oportunitatea de a descoperi frumusețea și bogăția naturală ale Olteniei de sub Munte, din perspectiva realizatorului filmului. 

Premiera de la București este programată pe 6 iunie, ora 19:00, la Cinema Muzeul Țăranului Român, și va fi un eveniment cu acces pe bază de invitație. 

La ambele evenimente, participanții vor putea interacționa cu echipa care a realizat filmul și cu cea a Asociației Kogayon dedicată Geoparcului aspirant UNESCO Oltenia de sub Munte.