Arhitecta Vera Marin, inițiatoare a proiectului de educație De-a Arhitectura, și avocata Monica Boța-Moisin, specializată în proprietate intelectuală și expresii culturale tradiționale, sunt noile câștigătoare din România ale bursei Ashoka Fellowship.  

Ele se alătură astfel celorlalți opt Ashoka Fellows din România și comunității de peste 3.800 de antreprenori sociali din peste 94 de țări, pe care Ashoka îi sprijină pe viață. 

Cele două inovatoare sociale vor primi o bursă personalizată timp de trei ani, care le va permite să se dedice integral dezvoltării soluțiilor propuse. Totodată, Fellowship-ul Ashoka le va include în cea mai importantă rețea internațională de susținere pentru creșterea impactului social. Astfel, ele vor putea colabora cu alți inovatori din rețea și vor avea acces la oportunități de dezvoltare adresate specific comunității de Ashoka Fellows, ce includ instrumente de finanțare, cunoștințe, inspirație, parteneri și consultanți pro bono. 

Vera Marin și Monica Moisin au fost declarate câștigătoare după un proces de selecție care a avut ca principal criteriu modul în care activitatea lor a adus transformări majore în puterea comunităților de a crea o societate centrată pe umanitate, mai incluzivă și emancipată. 

„Suntem mândri de Vera și Monica, două inovatoare sociale care au reușit să inspire, să mobilizeze și să transforme comunități întregi și suntem nerăbdători să vedem impactul pe care îl vor avea în următorii ani cu sprijinul consistent de care beneficiază un Ashoka Fellow. Este o realizare că am ajuns la 10 Ashoka Fellows din România în numai 7 ani de prezență în țară și ne bucurăm să vedem că obiectivele noastre ambițioase s-au transformat în realitate”, declară Mihaela Vasiloi, Ashoka Fellows Scouter, Ashoka România. 

Vera Marin, arhitectă urbanistă și lector universitar, a fondat și conduce programul De-a Arhitectura, format dintr-o comunitate de profesioniști dedicați și profesori care predau noțiuni de arhitectură copiilor, încercând totodată să le explice importanța participării civice, empatiei și sustenabilității. De la înființare, în 2013, programul a influențat pozitiv peste 30.000 de elevi din România, colaborând cu peste 1.150 de profesori și 1.000 de arhitecți voluntari. Modelul inovator de parteneriat între profesori și arhitecți schimbă paradigma tradițională de predare, încurajând profesioniștii din mediul construit să își investească experiența și cunoștințele valoroase în educarea comunității.  

”Sunt foarte bucuroasă de această recunoaștere care confirmă nu doar impactul, ci și importanța mecanismelor prin care școlile pot avea programe mai bine corelate cu tendințe recente atât de importante, precum orientarea către educația pentru dezvoltare sustenabilă (SDE – Sustainable Development Education) sau rolul artei și al culturii în educație (pentru care UNESCO a stabilit un cadru global în luna februarie 2024). Educația în ce privește mediul construit, o prioritate în toate activitățile pe care le desfășurăm la De-a Arhitectura, le îmbină în mod organic și asigură o abordare integrată care, deși apare în legislația pentru educație din România, este dificil de pus în practică”, a spus Vera Marin, Ashoka Fellow. 

Monica Boța-Moisin este un lider în domeniul protejării cunoștințelor și expresiilor culturale tradiționale, printr-o abordare nouă, numită proprietate culturală intelectuală (CIP). Într-o lume în care tradițiile și meșteșugurile sunt adesea exploatate, Monica a dezvoltat și pus în aplicare o metodologie inovatoare ce activează sub umbrela Cultural Intellectual Property Rights Initiative® (CIPRI), concepută pe regula celor 3C: Consimțământ, Credit, Compensație. Aceasta permite comunităților să-și protejeze și valorifice patrimoniul cultural în mod corect, stabilind colaborări durabile și etice cu industriile creative. Având un impact remarcabil în contextul global al discuțiilor despre sustenabilitate, inițiativa ei asigură că meșteșugarii și custozii de cunoștințe tradiționale sunt recunoscuți și recompensați adecvat, influențând astfel viitorul proprietății culturale intelectuale prin respect și echitate.  

”Îmi doresc să conștientizăm forța imensă pe care o reprezintă comunitățile noastre locale și valoarea pe care o are moștenirea noastră culturală, practicile transmise din generație în generație, ritualurile specifice locului și expresiile comuniunii om-natură. Pentru asta avem nevoie să ne vindecăm și să ne reconstruim comunitățile în jurul ideii de reciprocitate, interdependență, grijă și (re)înțelegerea faptului că suntem o familie. Pentru că împreună suntem un creator de schimbare, iar schimbarea este profundă și durabilă atunci când conlucrăm pentru a elimina inechitatea sistemică și avem acces la instrumentele necesare pentru a ne autoreprezenta”, spune Monica Boța-Moisin, Ashoka Fellow. 

Din 2017, de când Ashoka este prezentă în România, alți 8 antreprenori sociali români au devenit Ashoka Fellows: Paul Radu, Dorica Dan, Florin Stoican, Elena Calistru, Ioana Bauer, Carmen Gheorghe, Iarina Taban și Eugen Vaida.  În medie, un Ashoka Fellow are un impact asupra a 200.000 de persoane. 93% din Ashoka Fellows influențează politici publice și în 90% din cazuri, ideile lor sunt replicate de grupuri independente.   

Fondată pe principiul că „oricine poate fi un agent al schimbării” (Everyone a changemaker), Ashoka este pe locul 2 în topul ONG-urilor de impact din întreaga lume, conform topului Forbes. CEO-ul Ashoka, Bill Drayton, este fondatorul global al domeniului antreprenoriatului social, creditat pentru popularizarea termenului de „antreprenor social”.