Asociația eLiberare a prezentat în cadrul unei conferințe de presă organizată împreună cu UNICEF în România, „Kompass”, primul Model de intervenție pentru diminuarea riscului de trafic de persoane și de exploatare sexuală printre refugiații de război și primul Ghid pentru educarea copiilor și a adolescenților din comunitățile de refugiați ucraineni.
Materialele au fost pregătite în cadrul programului Kompass (Busolă), derulat începând cu luna mai 2022, pentru prevenirea traficului de persoane în cadrul comunității de refugiați ucraineni din România. Intervențiile au avut loc în comunitățile de refugiați din Alba, București, Suceava, Dolj, Botoșani, Brașov, Tulcea, Galați, Neamț, Timiș, Oradea, Dâmbovița, Vâlcea, Iași, Sibiu, Alba-Iulia. eLiberare a inclus în echipă experte ucrainence care au avut o contribuție decisivă și a implementat modelul în colaborare cu mai multe ONG-uri din România: LOGS-Grup de Inițiative Sociale în Timișoara, Fundația People to People din Oradea, Asociația IZA din Tulcea, ASSOC din Baia Mare.
„Comunitățile de refugiați sunt ținta traficanților de persoane pentru exploatare sexuală și prin muncă. De aceea, pornind de la intervenția noastră pentru refugiații din Ucraina care au venit în România, am creat un model de intervenție în patru pași, pe care l-am pus la dispoziția autorităților și a ONG-urilor din țară și din străinătate, pentru a operaționaliza rapid un sistem de protejare și prevenție. În plus, am formulat și 10 recomandări de acțiune pentru autorități și societatea civilă, pornind de la vulnerabilitățile cu care refugiații se confruntă. Toate informațiile sunt cuprinse în Raportul Kompass, pe care îl vom pune la dispoziția celor interesați și care este disponibil online. Este esențial să acționăm noi mai rapid decât traficanții, pentru că fiecare viață contează”, a declarat Loredana Urzică-Mirea, director executiv eLiberare.
„Copiii care fug din calea războiului sunt expuși unui risc sporit de trafic de persoane și exploatare, datele arătând că 28% dintre victimele identificate ale traficului de persoane la nivel global sunt copii. Încă din primele zile ale crizei, am lucrat neîncetat pentru a consolida procesele de control la punctele de trecere a frontierei. Printre elementele cheie ale răspunsului nostru s-au numărat centrele Blue Dot, spații sigure pentru copii și femei, pe care UNICEF le-a înființat împreună cu UNHCR și partenerii săi, precum și alte activități de prevenire și protecție, inclusiv inițiativele de formare și conștientizare în parteneriat cu eLiberare”, a declarat Anna Riatti, Reprezentanta UNICEF în România.
Cei patru pași pentru o intervenție de succes în sprijinul comunităților de refugiați, potrivit modelului Kompass sunt: conștientizarea, sprijinirea refugiaților pentru a se descurca cu birocrația locală și pentru a putea călători în Europa, spre destinațiile finale, elaborarea de planuri de siguranță individuale, pentru ca fiecare cetățean să fie protejat de riscul de trafic de persoane și asistență pentru refugiații care pleacă mai departe.
Jurnal de Sustenabilitate
Publicația care se concentrează pe dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri din România.
articole recomandate