Fundația Vodafone România anunță că 17 noi secții de terapie intensivă neonatală de nivel III din România vor fi conectate la rețeaua națională de telemedicină. Astfel, un medic din afara spitalului poate interveni și poate superviza de la distanță actul medical, cu acces în timp real la starea de sănătate a nou-născutului.

Proiectul este finanțat de Fundația Vodafone România, în cadrul programului „Fondul Viață pentru Nou-Născuți”, și este derulat de ACV România. Valoarea investiției este de 250.000 de euro.

Prin intermediul sistemului de telemedicină, medicii se pot conecta rapid cu specialiști din alte unități sanitare aflate în țară sau străinătate, pot transmite date medicale securizate, pot dezbate un diagnostic și cere o a doua opinie, pot decide dacă pacientul trebuie transferat la o unitate de rang superior sau poate fi tratat în secția în care se află. Acest schimb de informații accelerează luarea deciziilor medicale pentru cei peste 6.000 de nou-născuți cu afecțiuni medicale grave internați anual în secțiile de nivel III, pentru care timpul este adesea un factor critic.

Ținta noastră este să asigurăm acces le servicii medicale de calitate și șanse egale de tratament tuturor nou-născuților cu probleme grave de sănătate, indiferent de locul unde se nasc”, a declarat Angela Galeța, directorul Fundației Vodafone Romania.

Până la acest proiect, în România erau 10 secții de terapie intensivă neonatală prevăzute cu sisteme de telemedicină, trei dintre ele (Spitalul Marie Curie din București, Spitalul Județean Constanța și Spitalul Clinic Județean Mureș) dotate prin programe ale Fundației Vodafone România. Prin adăugarea celor 17 secții de terapie intensivă neonatală de nivel III la rețeaua de telemedicină existentă, toate cele 25 de secții de nivel III și două secții de nivel II din țară vor fi conectate între ele, asigurându-se astfel un cadru optim de comunicare între cele 27 de secții.

„Acest proiect este o primă etapă foarte importantă, către aceste secții de nivel III fiind transferate cazurile grave. O rețea comună de telemedicină între toate secțiile de Terapie Intensivă Nou-născuți din țară va contribui la reducerea semnificativă a transferurilor inutile, la reducerea timpului până la instituirea tratamentului adecvat pentru fiecare nou-născut critic și va facilita schimbul de experiență între medicii neonatologi. Obiectivul final al proiectului nostru este conectarea tuturor secțiilor de neonatologie și a principalelor secții chirurgicale în care sunt operați nou-născuți”, a declarat Delia Vasiliu, președintele ACV România.

Fundația Vodafone România a derulat în ultimii 10 ani proiecte în valoare de peste 5 milioane de euro destinate construirii, modernizării și dotării secțiilor de neonatologie și terapie intensivă pentru nou-născuți din toată țara: construirea și dotarea secției terapie intensivă neonatală de la Spitalul Marie Curie din București, renovarea și modernizarea compartimentului de terapie intensivă neonatală de la Spitalul Județean Constanța, dotare cu aparatură de specialitate a secțiilor de neonatologie și a unităților de terapie intensivă neonatală din Botoșani, Caransebeș, Craiova, Mediaș, Slatina și Târgu Mureș.