Europenii continuă să-și exprime un nivel ridicat de îngrijorare cu privire la mediu, pe care îl consideră o problemă care îi afectează personal, potrivit unui nou sondaj Eurobarometru privind „Atitudinile europenilor față de mediu”. Mai mult de trei sferturi dintre europeni (78%) spun că problemele de mediu au un efect direct asupra vieții de zi cu zi și asupra sănătății lor. Și mai mult de patru din cinci respondenți (84%) sunt de acord că legislația UE de mediu este necesară pentru protejarea mediului în țara lor. Aceste rezultate sunt aproape identice cu cele din ultimul sondaj realizat în 2019, subliniind relevanța continuă a politicii de mediu a UE.
De asemenea, cetățenii sunt îngrijorați de costurile poluării. 92% dintre europeni spun că companiile ar trebui să plătească pentru costurile curățirii poluării, în timp ce 74% sunt de acord că autoritățile publice ar trebui să plătească pentru costuri.
Preocupări legate de poluarea și deficitul de apă
Un procent de 78% dintre respondenți sunt în favoarea propunerii mai multor măsuri UE pentru a aborda problemele legate de apă. Poluarea și supraconsumul/risipa de apă sunt văzute ca cele două amenințări naționale principale legate de apă. În țările afectate frecvent de secetă, amenințarea numărul unu în ceea ce privește apa este seceta, ca în Spania, Cipru și Malta. În plus, majoritatea respondenților au considerat că niciunul dintre cele mai relevante sectoare, cum ar fi industria, producătorii de energie, turismul sau agricultura, nu face în prezent suficient pentru a utiliza apa în mod eficient.
Sprijin pentru economia circulară și restaurarea naturii
Cetățenii consideră că promovarea economiei circulare este cea mai eficientă modalitate de abordare a problemelor de mediu în 11 state membre, urmată îndeaproape de refacerea naturii.
În general, există o pregătire pentru un comportament mai durabil al consumatorilor, aproape șase din zece respondenți dispuși să plătească mai mult pentru produse durabile care sunt mai ușor de reparat, reciclabile și/sau produse într-un mod durabil din punct de vedere ecologic.
Ca parte a unei economii mai circulare, cetățenii susțin reducerea cantității de deșeuri prin sortarea corectă a deșeurilor pentru reciclare și utilizarea ambalajelor reutilizabile. În plus, pentru a reduce deșeurile, aproape jumătate dintre respondenți ar cumpăra în primul rând produse care nu au mai multe ambalaje decât este necesar și peste 40% ar cumpăra în primul rând produse în ambalaje reciclate.
La nivelul UE în ansamblu, deșeurile de plastic și chimice sunt considerate cele mai problematice, citate de 35% și, respectiv, 34% dintre respondenți.
Conștientizarea impactului substanțelor chimice dăunătoare
Mai mult de patru din cinci respondenți (84%) sunt îngrijorați de impactul substanțelor chimice dăunătoare prezente în produsele de zi cu zi asupra sănătății lor, iar aceeași proporție este îngrijorată de impactul acestor substanțe chimice asupra mediului. De la sondajul din 2019, aceste preocupări au rămas aproape constante.
Siguranța chimică a produselor este luată în considerare și de 72% dintre europenii intervievați atunci când fac achiziții. 29% dintre europeni spun că au auzit despre PFAS (cunoscute și ca „substanțe chimice pentru totdeauna”), în timp ce 71% nu au auzit. Apoi, odată ce au primit mai multe informații despre PFAS, 81% dintre respondenți își exprimă îngrijorarea cu privire la impactul lor potențial asupra sănătății lor și 84% cu privire la efectele unor astfel de substanțe chimice asupra mediului. În cele din urmă, protecția mediului din UE împotriva substanțelor chimice periculoase este considerată prea scăzută și ar trebui crescută, potrivit a mai mult de jumătate dintre respondenți.
Vorbind despre sondajul Eurobarometru, comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius, a spus: „Rezultatele acestui sondaj confirmă importanța pe care o joacă politicile ecologice în viața de zi cu zi a europenilor. Sunt încurajat să văd acest sprijin puternic pentru acțiuni, de la dezvoltarea economiei circulare la restaurarea naturii, în centrul Pactului verde european. De asemenea, este clar că cetățenii cred că mai este mult de făcut pentru a proteja mediul, în special în domenii precum siguranța chimică și rezistența la apă.”
Sondajul a fost publicat în cadrul conferinței anuale a Săptămânii Verzi a UE „Către o Europă rezistentă la apă”, organizată la Bruxelles. Sondajul a fost realizat între 6 martie și 8 aprilie 2024 în cele 27 de state membre ale UE. 26.346 de respondenți din diferite grupuri sociale și demografice au fost intervievați față în față acasă sau prin link video, în limba lor maternă.
articole recomandate