Potrivit studiului „Sunt hrăniți #Destul copiii României? Masa la școală și masa acasă”, realizat de World Vision România cu sprijinul Lidl, în primul semestru al anului școlar 2023-2024, Programul Național Masă Sănătoasă (PNMS) a fost implementat în mod real în aproximativ o treime (36%) dintre cele 450 de unități școlare selectate.
Studiul mai arată că pentru aproape o jumătate (49%) dintre copiii înscriși în PNMS, care au primit de mâncare la școală, aceasta este principala masă a zilei, iar pentru 22% dintre ei, această masă este singura dintr-o zi. La nivel național, 9% dintre școlile incluse în eșantion au optat pentru o masă caldă preparată în regim propriu, 28% pentru masă caldă în regim de catering și aproape două treimi dintre școlile beneficiare (63%) PNMS au optat pentru varianta pachet alimentar (sandwich). În cazul unuia dintre patru copii din medii defavorizate (23%), mâncarea pentru masa de seară nu ajunge pentru toată familia, cei mici fiind nevoiți să renunțe la masă în favoarea celor mari sau a adulților care muncesc.
În ceea ce privește suma alocată, 70% dintre părinții intervievați și 36% dintre cadrele didactice din școlile unde se implementează PNMS consideră că 15 lei este o sumă prea mică pentru o masă consistentă acordată copiilor în fiecare zi.
”Acest studiu ne arată clar realitatea în ceea ce privește modul în care copiii noștri sunt hrăniți, acasă și la școală. Iar realitatea este una alarmantă. Facem un apel către toate autoritățile cu atribuții în domeniu, de la educație, sănătate, agricultură, fonduri, cât și la societatea civilă pentru a gândi împreună măsuri integrate în domeniul nutriției. Copiii noștri nu sunt hrăniți suficient și, cu siguranță, nu suficient de nutritiv. Pe lângă politici publice, este extrem de important să se urmărească și procesul de implementare, fiindcă ceea ce este scris în documente, prin ordine de ministru, nu ajunge întotdeauna să fie și implementat corect la firul ierbii, după cum a demonstrat acest studiu. Noi am decis să extindem programul Pâine și Mâine pe care-l desfășurăm deja în 33 de sate și care oferă, printre altele, o masă caldă zilnic pentru 1500 de copii din ciclul primar. După cum arată și studiul, masa caldă de la școală reprezintă o necesitate imediată pentru acești copii din medii defavorizate”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv al fundației World Vision România.
În acest context, World Vision România lansează primul apel național de înscriere a școlilor în programul Pâine și Mâine. Astfel, orice școală care îndeplinește criteriile va putea face parte din programul “Pâine și Mâine” în anul școlar 2024 – 2025, în limita fondurilor disponibile. Depunerea proiectelor se realizează până în data de 15 mai 2024, accesând link-ul: https://worldvision.ro/depunere-proiecte-paine-si-maine/. Cei care doresc să contribuie individual la programul Pâine și Mâine, dar și la alte programe World Vision România, pot redirecționa 3,5% din impozitul pe venit completând formularul de pe worldvision.ro.
Studiul a fost realizat pe un eșantion de 100 de școli, aproximativ o treime dintre școlile beneficiare, și include un sondaj în rândul a 400 de părinți beneficiari indirecți (părinții/tutorii copiilor).
Jurnal de Sustenabilitate
Publicația care se concentrează pe dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri din România.
articole recomandate