Asociațiile Bankwatch România și 2Celsius lansează primul documentar interactiv despre tranziția principalei regiuni carbonifere din România, județul Gorj, de la o regiune monoindustrială la o economie cu emisii reduse de CO2. Documentarul VIAȚA DINCOLO DE CĂRBUNE, a fost lansat în format bilingv, română-engleză, și a fost realizat cu ajutorul platformei Klynt. Regia și imaginea sunt semnate de Mihai Stoica, director executiv 2Celsius.
Structurat pe capitole tematice, documentarul web prezintă în mod interactiv atât istoria regiunii și rolul economic și identitar al industriei extractive în dezvoltarea acesteia, cât și provocările semnificative sociale, economice, sanitare și de mediu pe care industria continuă să le genereze. Mai mult decât atât, documentarul pune în lumină potențialul cultural și natural al Gorjului și al comunităților gorjene de a se reinventa, de a se dezvolta ca parte dintr-o economie prietenoasă cu oamenii și cu mediul înconjurător.
Documentarul este disponibil în română și engleză și poate fi accesat la adresa viatadincolodecarbune.ro.
”După 30 de ani de dezindustrializare haotică și tranziție dureroasă, principala regiune carboniferă din România are în fața sa o oportunitate imensă, o infuzie directă de fonduri, idei, inovație, sprijin pentru a dezvolta o economie a viitorului. Iar documentarul web asta ne arată. Este o formă de a recunoaște rolul important al industriei extractive în regiune, dar și de a ridica semne de întrebare cu privire la prețul plătit pentru această dezvoltare. Este o provocare pentru noi toți de a colabora pentru a pune bazele unei economii incluzive, sănătoase, pentru oameni și pentru mediul din care facem parte”, a declarat Eliza Bârnea, coordonatoarea campaniei Tranziție justă, Bankwatch România.
”Este un început, i-am văzut pe oamenii care sunt dispuși să intre în programele de recalificare în zonele aflate în tranziție. Avem nevoie de programe serioase și aduse la zi, nu din economia trecutului. Asta am încercat să transmit și eu, să găsesc optimismul. Problema mare este că oamenii nu mai au încredere că cei care ar trebui să-i susțină în procesul acesta de tranziție sunt de încredere. Totuși, Gorjul are niște resurse extraordinare și un potențial uman remarcabil și sunt sigur că viitorul va arăta mult mai bine pentru Gorj și pentru gorjeni”, a declarat Mihai Stoica, regizorul documentarului.
Proiectul a fost derulat de Asociația Bankwatch România în parteneriat cu Asociația 2Celsius cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este abordarea și analizarea provocărilor de mediu, economice, sociale și legislative ale tranziției energetice.
Jurnal de Sustenabilitate
Publicația care se concentrează pe dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri din România.
articole recomandate