Teiuș.Solar, parte a grupului Eurowind Energy, dezvoltator și operator danez de proiecte eoliene, solare și hibride, anunță aprobarea proiectului Parc Fotovoltaic Teiuș din județul Alba, cu o putere maximă instalată de 60,2 MW și o valoare totală a proiectului de 47.155.440 euro (54.987.957 euro cu TVA).

Prin noul parc fotovoltaic Teiuș se vizează producerea a 103.592 de MWh anual și o reducere a emisiilor de carbon provenite din producția de energie electrică cu 37.125 de tone pe an.

Aprobarea Parcului Fotovoltaic Teiuș reprezintă un moment important în strategia noastră de dezvoltare durabilă și de combatere a schimbărilor climatice, contribuind astfel la asigurarea unui mediu mai curat pentru generațiile viitoare. Suntem mândri că putem contribui la tranziția energetică a României și la îmbunătățirea calității mediului prin acest proiect inovator”, a declarat Adrian Dobre, Country Manager România, Eurowind Energy.

Pe lângă aspectele tehnice și ecologice, se așteaptă ca Parcul Fotovoltaic Teiuș să aibă un impact pozitiv și asupra comunității locale, oferind noi oportunități de creștere economică. Totodată, noul parc fotovoltaic va contribui la realizarea obiectivelor naționale și internaționale de sustenabilitate.

Proiectul a beneficiat de un ajutor din partea statului român în valoare de 15.000.000 euro, conform Contractului de finanțare nr. 183/30.12.2023, cod RUE 643, în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta 6 Energie, Măsura de investiții I.1 Sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliană și solară.

Proiectul a fost demarat la 1 iulie 2022 și este prevăzut să se finalizeze la 30 iunie 2024.