#SperanțaNuMoareDeCancer este primul și singurul program gratuit de testare genetică, cu acoperire națională, pentru copiii recent diagnosticați cu cancer. De la lansarea oficială, la începutul acestui an, și până în prezent, aproximativ 50% din numărul estimativ de copii diagnosticați cu cancer anual au fost înscriși în program, marcând astfel un pas important în ceea ce privește tratamentul țintit pentru afecțiunile oncologice.
În prezent, în România există 12 centre de oncologie pediatrică, în care lucrează 38 de oncopediatri care tratează majoritatea cazurilor de cancer la copii. Programul de Testare Genetică Gratuită pentru Copiii Bolnavi de Cancer dezvoltat de MedLife se bucură de colaborarea cu majoritatea oncopediatrilor din țară. Astfel, la Laboratorul de Biologie și Genetică Moleculară au ajuns probe din mai multe centre oncologice pediatrice din țară: București (137), Cluj (40), Iași (16), Târgu Mureș (3) și Craiova (1).
”Încadrarea corectă de severitate a bolii le acordă pacienților cea mai mare șansă de a face un tratament corect, adaptat riscului, și, în consecință, cea mai mare șansă de a fi vindecați de această boală. Diferența mare este dată de acuratețea și complexitatea informațiilor oferite de acest program de testare, respectiv știm mult mai precis ce celulă este implicată în procesul de leucemogeneză. Mai mult, rezultatele au evidențiat inclusiv anumite boli rare pe care nici nu le-am fi putut diagnostica. Cunoașterea detaliată a inamicului ne oferă posibilitatea de a alege cea mai bună cură terapeutica”, a declarat prof. dr. Anca Coliță, manager al Institutului Clinic Fundeni și președinte al Societății Române de Onco-Hematologie Pediatrică.
”Această testare genetică distinge, în cadrul aceluiași tip de cancer, formele cu răspuns și prognostic mai favorabile și cele mai agresive. Ce înseamnă acest lucru pentru noi? Înseamnă adaptarea tratamentului după severitatea formei respective de cancer. În prezent, fără acest tip de testare genetică largă, în care sunt analizate sute de gene, încadrarea corectă în diferite forme de severitate nu se poate face. O tratare suboptimală poate conduce la lipsa de răspuns a bolii, pe când o tratare prea agresivă crește riscul de complicații asociate cu tratamentul”, explică dr. Cristina Blag, medic specialist în oncologie și hematologie pediatrică, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca.
Potrivit analizei realizate de experții de la Laboratorul de Genetică și Biologie Moleculară MedLife, aproximativ 65% dintre cei înscriși au beneficiat în mod concret de program, permițându-le să obțină un prognostic precis, să identifice mutații relevante pentru tratament sau să anticipeze rezistența la anumite terapii. Procentul este determinat de tipologia de cancer și de stadiul actual cunoștințelor noastre actuale despre tipurile de cancer. Astfel, în ceea ce privește leucemiile, se poate ajunge la o interpretare de succes în peste 90% din cazuri.
”Rezultatele testelor noastre oferă informații medicale valoroase pentru medicii oncologi, inclusiv date referitoare la prognosticul pacientului, profilul tumorii, recomandările de terapii țintite și studii clinice potrivite profilului genetic al pacientului. Aceste date permit personalizarea tratamentului, ceea ce crește semnificativ șansele de succes terapeutic”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și șeful Laboratorului de Genetică și Biologie Moleculară MedLife.
#SperanțaNuMoareDeCancer este un program cu acoperire națională, finanțat integral de către MedLife. Testele genetice sunt oferite gratuit copiilor recent diagnosticați cu cancer, conform condițiilor prezentate pe pagina dedicată programului.
Jurnal de Sustenabilitate
Publicația care se concentrează pe dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri din România.
articole recomandate