În perioada ianuarie – octombrie 2023, la nivel național, au fost semnalate poliției 48.368 de cazuri de violență domestică, cu 4,8% mai multe față de aceeași perioadă a anului 2022. Creșterea numărului de infracțiuni din sfera violenței domestice indică, pe de o parte, amploarea fenomenului și necesitatea de a interveni cu toate mijloacele legale pentru diminuarea lui, dar și faptul că victimele au din ce în ce mai mare încredere să sesizeze Poliția Română.

Cea mai mare pondere în infracțiunile de violență în familie o au ”lovirile sau alte violențe” –  62% (29.987 de fapte), ”amenințarea” – 12% (5.833 de fapte), ”abandonul de familie” – 8,7% (4.226 de fapte), „nerespectarea măsurilor dispuse prin ordinele de protecție” – 7,2% (3.516 de fapte) și ”nerespectarea măsurilor privind încredințarea minorului” – 3,6% (1.741 de fapte).

Bright Sky RO, singura resursă digitală gratuită dedicată sprijinirii victimelor violenței domestice în România, este folosită în prezent de peste 65.000 de persoane. Aplicația și site-ul cu multiplele funcții de recunoaștere, prevenire și combatere a fenomenului au fost utilizate de peste 92.000 de ori, atât de către victime ale violenței domestice – preponderent femei, dar și bărbați și minori – cât și de către cei care aleg să ajute în astfel de situații.

Bright Sky RO este o inițiativă a Fundației Vodafone, lansată în România în mai 2020, în parteneriat cu Poliția Română, prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității, Asociația Necuvinte și Asociația Code for Romania, cu scopul de a oferi asistență și sprijin specializat victimelor violenței domestice sau celor îngrijorați de siguranța cuiva cunoscut sau a unui membru al familiei.

Interesul crescut al populației pentru această aplicație ne dovedește utilitatea ei și nevoia oamenilor de a înțelege cum se manifestă și cum poate fi combătută violența. Trăim într-o eră a digitalizării și acest instrument pe care îl dezvoltăm și actualizăm permanent este un model de bună-practică în activitatea de prevenire a criminalității”, a declarat comisar-șef de poliție Sorin Stănică din cadrul Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității.

Până în prezent, aplicația mobilă a fost descărcată pe 13.000 de terminale, având în acest moment peste 9.000 de utilizatori activi. Ghidurile au rămas cea mai accesată funcție din aplicație, în special cele despre formele de abuz și despre siguranță online. Chestionarul de evaluare a siguranței într-o relație și funcția de căutare a celui mai apropiat serviciu de asistență și sprijin se numără, de asemenea, printre cele mai accesate funcționalități.

Bright Sky RO este un răspuns digital la o problemă offline, ea făcând parte din crezul nostru că tehnologia poate rezolva probleme din viața de zi cu zi. Cu fiecare utilizare, Bright Sky RO se transformă într-o sursă de sprijin în călătoria victimelor către siguranță și vindecare. Faptul că mai multe victime au găsit curajul și încrederea să raporteze abuzul reprezintă o rază de lumină și ne încurajează să credem într-o Românie în care violența domestică este combătută. Pe lângă un aliat de încredere, Bright Sky e și un instrument de educare, oferind resurse și informații despre violența domestică, în toate formele ei, chiar și invizibile”, a declarat Angela Galeța, directorul Fundației Vodafone România.

Bright Sky RO facilitează apeluri rapide către serviciile de asistență, 503 de persoane apelând numărul de urgență 112 și găsind sprijin direct prin intermediul aplicației, de la momentul lansării. Funcția „Jurnalul meu”, care permite trimiterea securizată a fotografiilor, videoclipurilor sau fișierelor audio, cu riscul minim de a fi accesate de alte persoane, a fost utilizată de 708 ori. Materialele încărcate aici pot fi ulterior utilizate drept dovezi, documentând abuzurile în fața organelor de anchetă sau în instanță.

Din luna martie 2023, Bright Sky Ro include și un ghid de prevenție a fenomenului traficului de persoane, elaborat în parteneriat cu Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), care conține informații despre cum se manifestă, cine poate deveni victimă, cum se poate proteja aceasta de traficanți și unde poate solicita ajutor.