Industria petrolului și gazelor din România poate reduce între 200 și 280 de kilotone pe an din emisiile fugitive de metan dacă industria ar investi în infrastructura de captare și ar implementa măsuri de detectare și reparare a scurgerilor de metan, potrivit unei analize realizate de Asociația 2Celsius, în parteneriat cu Environmental Defense Fund.
Conform analizei, punerea în aplicare a măsurilor de reducere cunoscute și fezabile, ar putea reduce emisiile de metan cu peste 75%, iar gazele astfel recuperate au o valoare de piață de aproximativ 160 până la 230 de milioane de euro, la prețurile actuale.
În plus, recuperarea gazului evacuat din câmpurile petroliere oferă o oportunitate de a crește rezervele interne de gaz și de a reduce dependența de importuri. Prin captarea și utilizarea gazului emis prin conductele deschise din câmpurile petroliere, România ar putea acoperi până la 20% din nevoile sectorului industrial.
”România se află într-un moment critic și are posibilitatea de a reduce semnificativ emisiile de metan din sectorul său de petrol și gaze, îmbunătățind în același timp securitatea energetică. Fezabilitatea economică a infrastructurii de reducere a metanului și eficacitatea programelor LDAR subliniază importanța unei acțiuni imediate și cuprinzătoare. Operatorii au capacitatea și responsabilitatea de a deschide calea în reducerea emisiilor de metan și de a contribui la un viitor durabil și responsabil din punct de vedere climatic”, susține Mihai Stoica, Director Executiv 2Celsius.
România este al treilea cel mai mare emițător de metan din sectorul de petrol și gaze din Uniunea Europeană, fiind responsabilă de 15% din totalul emisiilor de metan din această categorie.
Potrivit analizei 2Celsius, inventarul național de emisii al României subestimează emisiile reale de metan provenite din exploatările de petrol și gaze. Studiul estimează un total de 120 de kilotone de metan pe an de la siturile de producție de petrol din sudul României, ceea ce este de aproximativ 2,5 ori mai mare decât emisiile raportate pentru întregul sector de producție de petrol din România în 2020.
Analiza, realizată cu ajutorul modelului FEAST (Fugitive Emissions Abatement Toolkit) folosit și de Agenția de Protecție a Mediului din SUA, arată că, chiar și în cazul unor cheltuieli de capital inițiale mai mari, costul programelor LDAR poate fi recuperat în decurs de un an prin vânzarea gazului recuperat.
Metanul este un gaz cu un puternic efect de seră, având un potențial de încălzire globală (GWP) de 80 de ori mai mare decât dioxidul de carbon pe o durată de 20 de ani. În ceea ce privește emisiile globale de metan, 60% dintre acestea se datorează activităților umane.
Jurnal de Sustenabilitate
Publicația care se concentrează pe dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri din România.
articole recomandate